25
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kaymakam değiştirmek istiyor

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde bugünlerde 'Hanzo' tartışması yaşanıyor. İlçeye geçtiğimiz ekim ayında atanan Kaymakam Ertuğrul Egemen'in ilk işi ilçenin adının bazı kişiler tarafından 'Hanzo' tabiriyle karıştırılması nedeniyle anket yaptırmak oldu. Kaymakam Egemen'in göreve başlamasından yaklaşık 15 gün sonra yaptırılan ankette "İlçemizin daha güzel bir isme ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz" sorusu soruldu.

Yaklaşık 2 bin kişi üzerinde yapılan ankete katılan vatandaşların büyük bölümü, bu soruya 'hayır' yanıtını verdi. Bu arada aralarında DTP'lilerin de bulunduğu 4 kişi, bu durumu "bu bir kültürel soykırımdır" diye nitelendirerek İHD'ye şikayette bulundu. Gruptakiler, ayrıca anketin, çöp poşeti dağıtan bir ekip tarafından zorla imzalattırıldığını öne sürdü.

Bazı vatandaşlar ise Hazro'nun ismi Ermenice olduğu için değiştirilmeye çalışıldığını öne sürünce tartışma alevlendi. Bunun üzerine Hazro'nun isim değişiklik anketi İçişleri Bakanlığı gündemine taşındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) konuyu Kaymakamlık, Valilik ve İçişleri Bakanlığı'na ileterek doğruluğunu sordu. Valilik ve Bakanlık'tan henüz yanıt gelmezken, Kaymakam Ertuğrul Egemen ise şu açıklamayı yaptı: "İlçe ismi olan Hazro ilçe dışında 'Hanzo' tabiri ile karıştırılmakta ve çoğu kez kulağa hoş gelmemektedir.

Bu husus diğer kurumlarla yapılan sözlü iletişimlerde çoğu kez gündeme gelmiştir. İl ve ilçe dışına yapılan bütün telefon görüşmelerinde ilçe isminin karşı taraftan anlaşılamadığı, isminin hecelenerek anlatılmaya çalışıldığı görülmüştür. Konu ile ilgili halkın görüşleri anket şeklinde araştırılmıştır. Ankette görüldüğü gibi EVET/HAYIR seçenekleri mevcuttur.

Yani halkın hür iradesine müdahale etmek söz konusu olmamıştır. Yapılacak değişiklikte çoğunluğun görüşü alınarak hareket edilmiş, dolayısıyla tam bir demokrasi anlayışının uygulanması güdülmüştür. Yapılan ankette ilçe isminin değiştirilmemesi yönü ağırlık basmış ve bu değişiklik uygulamaya geçirilmemiştir" dedi.

İHD: İNSAN HAKLARI İHLALİDİR

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey, konunun Valilik ve İçişleri Bakanlığı'na iletildiğini ifade ederek "Hazro ilçesinin isminin değiştirilmesi noktasında İçişleri Bakanlığı'na, Hazro Kaymakamlığı'na, Diyarbakır Valiliği'ne resmi başvuruda bulunduk.

Bu söylentilerin doğru olup olmadığını sorduk kendilerine, daha sonra Hazro Kaymakamlığı bize yazdığı cevapta böyle bir gelişmenin olduğunu teyit ettiler. Hazro isminin zaman zaman Hanzo olarak telaffuz edildiğini ifade ettiler. Hazro'da yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu ilçenin değişmesini istemiyor. Dolayısıyla o ilçede oturan insanların önerisi olmadan isim değişikliğine gidilmesi bir insan hakları ihlalidir" şeklinde konuştu.

"İSİM DEĞİŞİKLİĞİ HAKARET"

Halkın büyük çoğunluğunun isim değişikliğine sıcak bakmaması üzerine Kaymakamlık isim değişikliğinden vazgeçerken, vatandaşlar arasında tartışmalar ise devam ediyor. Soyadını vermek istemeyen Abdulgaffur adlı vatandaş, "Cumhuriyet tarihinden bu yana Hazro hep Hazro olarak kalmıştır. Bunun değiştirilmesine anlam veremiyorum.

İsim değişikliğini bir hakaret olarak görüyoruz" dedi. Hazro isminin Ermenice olduğu için değiştirilmeye çalışıldığı iddia eden Kadri Avşar ise, "Biz bu isimden memnunuz. Bu isim değişikliği Hazro'ya daha fazla yatırım yapılacaksa değiştirilsin, ancak bir faydası yoksa neden isimler ile halen uğraşılıyor" diye konuştu. Hediye Çiçek ise, "Ben Hazro ilçesinin isminden rahatsızlık duyuyorum.

İsim değişikliği konusunda kaymakam daha iyi bilir" dedi. İsim değişiklik konusuna karşı çıkıp konuyu İnsan Hakları Derneği'ne taşıyan DTP Hazro ilçe yöneticisi Ferhat Çelik, "İlçeye yeni atanan kaymakam geldiği günden bu yana Hazro'nun isminin Ermenice olduğu için değiştirmek istedi. Biz de demokratik haklarımızı kullanarak gerekli yerlere müracaat ettik. İlçenin alt yapı ve içme suyu problemi varken isim değişikliğine gidilmesine anlam veremiyoruz" şeklinde konuştu.

HATRO'YDU HAZRO OLDU

Cumhuriyet Dönemi'nin başlarında küçük bir bucak olan Hazro, 1943'te belediye teşki­latı kuruldu, ardından Haziran 1954 tarihinde Silvan'dan ayrılarak Diyarbakır iline bağ­lı bir ilçe oldu. Hazro ilçesinde köy ve mezralar ile birlikte 14 bin kişi yaşıyor. İlçenin adının daha önce Arapça Harta (Yeşil Alan) olduğu kaydediliyor. Başka bir kesim ise ilçenin adının Kürtçe ve burada yaşayan Ermeniler tarafından Hatro (Gelen Gün) olarak isimlendirildiğini ve zaman içinde Hazro olarak telaffuz edilmeye başlandığını belirtiyor.

Habertürk
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 13:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.52.xxx Tarih : 13.01.2009 18:38:57

köy bile olamıyacak yerleri sen tutar doğu diye ilçe il yaparsan olacağı bu