26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Kelebek taciri'ne suçüstü

Van'da izinsiz kelebek örneği toplayan iki Fransız, tesadüfen bölgede araştırma yapan kelebek profesörü tarafından yakalandı. İki Fransıza para cezası kesildi

 

‘Kelebek avı’na çıkan iki Fransız, kelebek profesörü tarafından avlandı. 43 yıldır kelebek ve böcek üzerine araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak ile eşi Yrd. Doç. Dr. Muhabbet Kemal Koçak, Fransa’dan Van’a gelip izinsiz olarak kelebek toplayan iki turisti suçüstü yakalattı.

Kelebek ve böcekler üzerine çalışmaları kapsamında eşiyle Van’ın Çatak ilçesine giden Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, ilçenin kırsal kesiminde ellerinde tül kepçelerle kelebek toplayan iki kişiyi fark etti. Prof. Dr. Koçak’ın, durumu bildirmesinin ardından olay yerine giden Jandarma ekipleri, bu kişileri, ellerinde iki adet tül kepçe ve böcek öldürmek için kullanılan dört adet siyanürlü kavanozla yakaladı. Jandarma, bu kişilerin topladıkları materyaller ile siyanürlü kavanozlara el koydu. Jandarma Komutanlığı’ndan Van Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürülen iki kişiye para cezası verildi.

‘Yıllardır örnek alıyorlar’
Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, geçmiş yıllardan bu yana yabancıların, Van ve çevresinden böcek ve bitki türlerine ait örnekleri, izin almadan toplayıp yurtdışına çıkardığını bildiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi:
“Biz arazide kendi araştırmamızı yaparken, kelebek toplayan iki kişiyi gördük. Bunun üzerine Jandarma Komutanlığı’na haber verdik. Bu kişiler, bulundukları bölgeden indirildi. Yapılan incelemede bunların izin almadan tamamen kendi hesaplarına, ticari amaçlı kelebek topladıkları anlaşıldı.”

Böcek borsasında satılıyor
Prof. Dr. Ahmet Öner Koçak, iki Fransız’ın eşyaları arasında, kelebeklerin öldürülmesi amacıyla kullanılan ve içinde ciddi oranda siyanür bulunan kapların yer aldığını söyledi. Bu kişilerin, topladıkları böcekleri, potasyum siyanürlü kaplara koyarak öldürdüklerini belirten Koçak, bu maddenin aynı zamanda insan sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu ifade etti. Fransızların bilimsel araştırma için değil ticari amaçlı kelebek topladığını savunan Prof. Dr. Koçak, şöyle devam etti:
“Türkiye’ye özgü endemik olan nadir türler, kaçak olarak yurtdışına çıkarılmaktadır. Yurtdışında ise bu toplanan kelebek ve böceklerin pazarları, borsaları vardır. Avrupa Birliği ülkelerinde para borsası gibi böcek borsası vardır. Yasadışı topladıkları materyalleri, yasadışı paraya çeviriyorlar. Şu anda Türkiye, kaçakçılar cenneti.”
Polis yetkilileri ise iki turistin para cezası kesilip bırakıldığını söyledi.
 

AA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 23:22:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?