16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kentsel atıklar Karadeniz'i tehdit ediyor

Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Levent Bat ile Uzman Çevre Yüksek Mühendisi Oylum Gökkurt tarafından, Orta Karadeniz kıyılarında yapılan araştırmanın sonuçları korkutuyor.

Araştırmaya göre, kentsel atıklar, deniz kıyılarını tehdit etmeye başladı. Yaşamsal ve ekonomik değer taşıyan denizlerin, su ürünlerinin zengin gelir kaynağı olarak önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Levent Bat, ülkenin giderek artan protein ihtiyacını karşılamak için, denizlerin kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi.

Bu nedenle Karadeniz için büyük sorun teşkil eden şehir atıklarının denize atılmaması gerektiğini kaydeden Levent Bat, "Denizlerimize atılan veya bırakılan atıkların, doğal yolla kendi kendine deşarj ve bertaraf edileceği bir ortam olarak düşünülmesi, günümüzde; denizlerimizin kirlenmesinin önemli boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Yıllardır yapılan deniz ortamı kirlilik çalışmalarında, şimdiye kadar kıyılarda kirliliğin canlı hayatını tehdit
edecek boyutta artış gösterdiğine dair bir bulguya rastlanmamıştı. Son yıllarda, özellikle kentsel nitelikli atık suların hiçbir arıtıma tabi tutulmadan denizlere ve özellikle seyrelmenin düşük olduğu kıyısal alanlara deşarj edilmesiyle şimdiden büyük ölçüde sorun oluşturmaya başladı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 13:36:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?