17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Kilise eşcinsel rahip için özür istiyor

Anglikan Kilisesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kilise yetkililerinin eşcinsel bir piskoposu göreve getirdikleri için özür dilemelerini istedi.

Kilisenin yayınladığı yeni bir rapor, eşcinsel piskoposların kabul edilmesi için uğraşan Amerikalı piskoposları kınıyor.

Raporda, geçen Kasım ayında Gene Robinson’ın New Hamsphire piskoposluğuna atandığı törene katılan 50 piskoposu özür dilemeye çağırıyor. Rapora göre, bu kişiler görevlerinden alınmayacak.

Raporda ayrıca eşcinsellerin cemaatin bağlarını zedelediği eleştirisini getirirken, tüm üyeleri iyileştirme ve uzlaşma çalışmalarına katılmaya çalıştı. Rapor, ciddi ayrılıklar olduğunu da kabul ediyor.

Rapor ayrıca eşcinsel adayların kabulünün ertelenmesi çağrısında bulunuyor.

Rapor, eşcinsel rahipler ve eşcinsel ilişkinin onaylanması konusunda doğan tartışmalarla karşı karşıya olan Anglikan birliğini korumak için kurulan bir komisyon tarafından hazırlandı.

Pek çok kilise, gay piskopos Gene Robinson’u kabul etmesi ardından Amerika’daki Anglikan kilisesi ile ilişkilerini koparmıştı.

Tüm dünyadaki Anglikan kiliselerinin merkezinden gelen bu rapor, eşcinsellik konusunda doğan ayrılıkların büyüyebileceği endişelerine yol açtı.

Rapor, konu üzerindeki ayrılıkları çözmek amacıyla kurulan Lambeth Komisyonunca yayınlandı.

Komisyon, kamuoyu önünde eşcinsel olduğunu açıklayan Amerikalı piskopos Gene Robinson’ın ABD’de göreve getirilmesi ardından kurulmuştu.

Robinson’ın görevinin onaylanması, Kilise içindeki liberal ve muhafazakar kesimler arasında ayrılık tehlikesine yol açmıştı.

Daha çok kilisenin Afrika bölgesinde olan muhafazakarlar, Robinson’ın göreve getirilmesine tepki göstermiş, bazıları ABD ile bağlarını koparmıştı.

BBC’nin eski Lagos muhabiri Dan Isaacs, Anglikanlar için Afrika’daki kiliselerin önem taşıdığını çünkü sadece Nijerya’da bile kilisenin 17 milyon mensubu olduğunu söylüyor.

Lezbiyen ve Gay Hareketi sözcüsü Peder Martin Reynolds, raporun ’uzun bir tartışmanın başlangıcı sayılabileceğini, son söz olamayacağını’ söyledi.
Reynolds, " Çıkacak sonuç ne olursa olsun, hepimizin Anglikan Kilisesi içinde yer almaya devam etmesini umuyoruz." dedi.

Bu arada muhafazakarlar raporla, eşcinselliği destekleyen piskoposluk bölgelerine karşı sert tavır alınmasını istiyor.

ANGLİKAN KİLİSESİ

Dünya çapında 70, İngiltere’de 26 milyon mensubu var
38 kilise kendi kendini yönetiyor
500 piskoposluk, 30 bin kilise bölgesinden oluşuyor


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 17:36:00
Güncelleme :20 Ekim 2004 Çarşamba 09:09:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?