18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kimin beyni daha hızlı?

Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan daha hızlı düşündüğüne dair bilimsel kanıt bulduklarını ileri sürdü.

Erkekler okulda kızlar kadar başarılı olamayabilir ancak az da olsa bir umutları var.

Araştırma, erkeklerin beyin hücrelerinin sinirlere mesaj gönderme hızının kadınlardan yüzde 4 oranında daha hızlı olduğunu, bunun da potansiyel olarak erkeklere daha zeki olma avantajı sağladığını ortaya çıkardı.

Daha önce de Harvard Üniversitesi Başkanı Larry Summers, kadınların matematik ve fen gibi alanlarda doğal nedenlerden ötürü erkekler kadar yetenekli olmadıklarını söyleyerek bir tartışma başlatmıştı. Bu yeni araştırma sonuçlarının bu tartışmayı körüklemesi bekleniyor.

Şimşekleri üzerine çekmesi beklenen bu araştırma, tümü erkek olan araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi. Daha sonra araştırmacılar, kendilerini de aynı teste tabii tutarak ne kadar zeki olduklarını görmek istediler.

Sinir iletim hızı ölçümü

Bilim adamları, beyin hücreleri arasındaki mesaj taşıma hızı anlamına gelen sinir iletim hızını ölçtüler.

Daha önce yapılan araştırmalarda bu iletim hızı ile zeka arasında ilgi olduğunu savunulmuş buna örnek olarak da hızlı bilgisayarların işleri daha hızlı ve güçlü bir şekilde yapmaları gösterilmişti.

Yakın bir zamanda ’Intelligence’ adlı akademik bir yayında açıklanacak olan araştırmanın sonucunda, “erkeklerin sinir iletim hızının kadınlardan yüzde 4 daha fazla olduğu belirlenmiştir. Tüm farklı test şartlarında cinsiyetler arasında erkekler lehine böyle önemli bir fark olması hiç beklenmiyordu” denilecek.

Kanadalı bilim adamları, araştırmalarını 186 erkek ve 201 kadın öğrenci üzerinde yaptılar.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 17:27:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?