16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kimse yazmazsa aşk ölür mü?

Aşk ve edebiyat... Her türlü duygu yoğunluğunun esin perisine güç kattığı biliniyor ama gerçekten birbirleri için olmazsa olmaz mıdır bu iki sözcük? Yazarlarımıza sorduk. Bir de sevgiliye hediye etmek üzere bir aşk kitabı seçmelerini rica ettik...

Şebnem İşigüzel: Edebiyat aşka çıkar
Aşk da edebiyat da birbirleri için var. Yine de yaşanmayıp okunan aşklar her zaman çok daha güzel. Bana kalırsa edebiyat aşka çakar! Sevgiliye hediye edilecek kitap: “Anna Karenina”, Tolstoy.

Ahmet Ümit: Coşkusundan kaybederdi
Aşk olmasaydı da edebiyat olurdu ama dramatikliğinden, çekiciliğinden, coşkusundan birazcık bir şeyler kaybedebilirdi. Sevgilime hediye edeceğim aşk kitabı, Nâzım’ın “Saat 21 - 22 Şiirleri” olurdu.

Selim İleri: Aşk yalnız sanatta
Aşkın ancak edebiyatta, resimde, müzikte olabildiğine inanıyorum. Yaşamda aşka inanmıyorum. Sevgiliye bir aşk kitabı armağan etmek bence anlamsız. Eğer gerçekten bir aşk varsa, kitapla değil yaşamla olması gerekir.

Aslı Erdoğan: Aşk, yitirişin adı
'Aşk’ sözcüğünün anlamını almasında, yani 'romantik aşk’a indirgenmesinde edebiyatın sorumluluğu açık... Yazma edimi ölümlülük bilincine çözülemez bağlarla bağlı: Ölümlülük bilincinin ve ölümü unutuşun sırt sırta durduğu andan doğar yazı. Anlatmak, sonuna dek anlatmak için sonuna dek silinmek, bütün dünyayı yitirmek gerekir. 'Aşk’, bu yitirişe verdiğimiz adlardan biri. Sevgiliye Henry James’in kitaplarından birini armağan ederdim.

Talat Halman: Organik bağ yok
Aşk birçok eserin ve özellikle başyapıtların teması, ruhu, öyküsü ve dramı olmakla beraber, nice şaheser aşkla ilişkisizdir. Bence aşk ve edebiyat arasında organik bir bağ söz konusu değil. Sevgiliye armağan etmek için benim seçeceğim aşk konulu kitaplar: Petrarca’nın ve Shakespeare’in soneleri, Mevlana’nın “Divan-ı Kebir”i ve Yunus Emre’nin seçme şiirleri, Neruda’nın aşk şiirleri.

Nazlı Eray: Aşkımı romanla anlattım
Aşk olmasaydı edebiyat da olmayabilirdi, çünkü edebiyat bir duygu patlaması, bir düşünce aktarımı, bazen bir çılgınlığın satırlara yansıması. Sevdiğim bir kişiye duygularımı anlatabilmek için “Aşık Papağan Barı” adlı romanımı yazmıştım. Şimdi de o romanımı hediye olarak öneriyorum.

Cem Mumcu: İkisi de deli, ikisi de akıl ötesi
İkisi de yoklukla, kayıpla, eksikle, ölümle besleniyor. İkisi de tamamlanmak istiyor, ikisi de '’tam’lıktan rahatsız. İkisi de hem bilgiye muhtaç hem '’bilgi’yle zehirleniyor. İkisi de 'yukarı’ya uzanmak için derinlere gömülü. İkisinin de nesnesi hayal, malzemesi kalp. İkisi de deli, ikisi de akıl ötesi.
Hediye için, bir aşk kitabı olmamakla birlikte ilk aklıma gelen “Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı” (Robert Pirsig) oldu nedense.

Lale Müldür: Yeni bir kitap için yeni aşk beklerim
Benim aşk-dışı şiirlerim, yazılarım olsa da yeni bir kitap için yeni bir aşk beklediğim doğrudur. Çünkü ancak yeni bir aşkla engelleri kıracak her şeyin yeni baştan nedenini niçinini, anlamak zorunda kalırım. Hediye olarak Ingeborg Bachmann’ın “Malina”sını seçerdim.

Küçük İskender: Aşk Tanrı’dan destek bekler, edebiyat şeytandan
Aşkla edebiyat arasında çok ciddi bir ilişki olduğunu söyleyemem; biri insanla, diğeri kelimelerle temasın ve bunun sıkıntısının dışavurumu. Aşk Tanrı’dan destek bekler, edebiyat şeytandan.
Artık çok sıkıcı bulsam da “Venedik’te Ölüm” (Thomas Mann) hâlâ ayakta.

Sinemayı da etkiledi

Şebnem İşigüzel’in, sevgiliye hediye edilecek kitabı Tolstoy’un “Anna Karenina”sı, defalarca filme de aktarıldı. 1935 tarihli ilk uyarlamada Greta Garbo’ya Frerdic Marc ve Freddie Bartholomew eşlik etmişti. Greta Garbo uzun yıllar Anna Karenina rolüyle anılmıştı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 07:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?