16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kirlilik masaya yatırılıyor

'Karadeniz Stratejik Eylem Planı' uygulaması kapsamında 31 Ekim'de Karadeniz'deki kirliliğin masaya yatırılacağı ve duyarlılık oluşturulmasının amaçlandığı 'Uluslararası Karadeniz Günü' hazırlıkları başladı.

31 Ekim'de 10 ayrı noktada yapılacak kutlama programı çalışmalarını organize etmek ve koordine etmek için Samsun'a gelen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, Yerel Gündem 21 Çevre Konseyi Başkanı Şevki Başyurt'la birlikte değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıda konuşan Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, 1996 yılında Karadeniz'de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlemesi amacıyla Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması (Bükreş) Sözleşmesini Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'nin imzaladığını söyledi.

Ardından 1996 yılında Karadeniz Stratejik Eylem Planı'nın imzalandığını ve bu günün 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü olarak kutlandığını dile getiren Uyar, projenin Türkiye sorumlusunun Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarlığı'nın olduğunu, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak yürütülen bir proje olduğunu dile getirdi. Karadeniz'in geleceği için önemli bir proje olduğunu ifade eden Uyar, faaliyetler hakkında, halkın bilinçlenmesi gerektiğini, Karadeniz'in halen kirletildiğini, birçok belediyenin atık su ve katı atık konusunda tesisin bulunmadığını, Tuna Nehri'nden de bir çok ırmaktan Karadeniz'in kirletildiğine dikkat çekti.

Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç ise çevrenin bir günde hatırlanması gereken bir unsur olmadığını vurguladı. Kılıç, "Sorunlarla mücadele etmek slogan tarzı yaklaşımlarla olmaz. Bunun uygulamaya koymak gerekli. Görevimiz süresince yaşayarak gördük, bu iş herkesin üzerine düşüyor. Yaşam içinde önlem amacıyla birçok yönetmelik var. Ülkenin gerçekleri uysa da uymasa da bunu uygulayacağız. Ülkenin gerçeklerine sığınıp geri plana atmayacağız. Elimizdeki yasa AB standartlarında olan bir yasa ama uygulayacağımız muhataplarımızı AB standartlarına gelememiş. Bu bir süreç, tamamlandıktan sonra her şey daha iyi olacak" dedi. Kılıç, hafta nedeniyle okullarla şiir, fotoğraf yarışması, sahil temizliği ve geniş çaplı bilgilendirme toplantılarının yapılacağı kaydetti.

EMA Vakfı Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez de Karadeniz'in ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu, bunun uluslar arası bir sorun olduğunu, kamu ve belediyelerin atık yönetimindeki yetersizliğinin halen devam ettiğini kaydetti. Yerel Gündem 21 Çevre Konseyi Başkanı Şevki Başyurt, Karadeniz'in hasta olduğunu ve tedavisi için birliktelik sağlanması gerektiğine işaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 11:43:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?