19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kitap önsözünde Atatürk'e hakaret

AKP’li Silivri Belediyesi’nin lise öğrencilerine bedava dağıttığı Mehmet Akif Ersoy’un ’Safahat’ adlı eserinin 160 sayfalık önsözünde Atatürk’e ve devrimlere ağır hakaretler edildi. M. Ertuğrul Düzdağ’ın kaleme aldığı önsöz yüzünden, Eğitim Sen ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin şikayeti üzerine kitabın dağıtımı durduruldu.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; Silivri’nin AKP’li Belediye Başkanı Hüseyin Turan’ın lise öğrencilerine dağıttığı Mehmet Akif Ersoy’un 599 sayfalık "Safahat" isimli kitabına 160 sayfalık önsöz yazan M. Ertuğrul Düzdağ, Atatürk ve devrimlerini ağır bir dille eleştirdi.

M. Ertuğrul Düzdağ, önsözde şu ifadelere yer verdi:

Sayfa 81: M. Akif, 8 Nisan 1922 günü yayınladığı "Leyla" şiiri ile Müslümanların kurtuluşu ve İslam birliğini canlandırmış ve son ümidi olan Kurtuluş Savaşı’nın da bu amacı gerçekleştirme hedefinden uzaklaştığını görmekten duyduğu hayal kırıklığını ifade etmiştir."

Sayfa 82: "M. Akif Kurtuluş Savaşı sonrası zafer sarhoşluğu alkol sarhoşluğuna dönüştü demiştir."

Sayfa 83: Lozan Barış görüşmelerinin sürdüğü sırada Atatürk’ün TBMM’de Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in üzerine yürüdüğünü, bir süre sonra Ali Şükrü Bey’in kurduğu matbaanın "yakılması" için emir verdiğini iddia etmektedir.

Satışı durduruldu

Eğitim - Sen ile Atatürkçü Düşünce Derneği Silivri Şubeleri olayı ortaya çıkarınca kitabın dağıtımı durduruldu.

Eğitim - Sen Silivri Şube Başkanı Lütfü Duralı, 160 sayfalık önsözde amacın Mehmet Akif Ersoy’un ’Safahatı’nı öğrencilere okutmak değil, M. Ertuğrul Düzdağ’ın laik, demokratik cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine karşı olan dinci-gerici düşüncelerin dikte edilmesi olduğu kanısına vardıklarını söyledi.

Önsözle kitabın, Mehmet Akif Ersoy’un ’Safahat’ı olmaktan çıktığını, M. Ertuğrul Düzdağ’ın politik kitabı haline geldiğini söyleyen Duralı, laik demokratik cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine karşı zihin bulanıklığı yaratacak, kuşkular uyandıracak çarpıtmalarla dolu bir kitabın okullarda dağıtılmasının bilinçli ve kasıtlı bir davranış olduğunu iddia etti.

Devrime saldırı

Atatürkçü Düşünce Derneği Silivri Şube Başkanı İlhan Uygun da Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlattığı ’Safahat’ı, okuyucunun tarafsız ve etki altında kalmadan okumasına izin vermeyen Düzdağ’ın hazırladığı önsözün, Atatürk’e, devrim ve yönetim dönemine ilişkin saldırıların okul çağındaki öğrenciler üzerinde kafa karıştırıcı etki yapacağını ileri sürdü.

2004 yılında da Silivri’de ’Sözlük Krizi’ çıkmış, Silivri Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Dayanışma Vakfı’nın öğrencilere bedava dağıttığı sözlükte laiklik, "Dini olmama hali, dinsizlik, dine karşı olan, din karşıtı" olarak tanımlanmıştı.

Düzdağ kimdir ?

Bursa’da doğan 65 yaşındaki M. Ertuğrul Düzdağ, İstanbul Edebiyat Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul ve Bursa’da, İslámcı faaliyetlerde bulunan Milliyetçiler Derneği’nin çalışmalarına ve Risále-i Nur hizmetine katıldı. Marmara Üniversitesi İláhiyat Fakültesi Vakfı içinde "Mehmed Ákif Araştırmaları Merkezi"ni kurdu. Burada yayınlar yaptı, konferanslar düzenledi ve öğrencilere Safahat dersleri verdi. Bir dönem Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Görsem tanımam

Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, öğrencilerin yaz tatilini okuyarak geçirmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği 100 Temel Eser listesindeki "Safahat" adlı kitabı ücretsiz olarak dağıtılması talimatını verdiğini belirtti. Belediyenin 8 bin 500 YTL’ye 3 bin Safahat kitabı aldığını ve okullara gönderdiğini anlatan Hüseyin Turan, "Kitapla ilgili eleştiriler gelmeye başlayınca kitabı inceledim. M. Ertuğrul Düzdağ, kitaba yazdığı önsözde bir takım yorumlar yapmış. Kitabı inceledikten sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek dağıtımını durdurduk. Kitabın yazarını sokakta görsem tanımam" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 15:04:41
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 15:24:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?