19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kızılay çadırları tarih oluyor

Her doğal afetin ardından kurulan Kızılay çadırları, artık tarih oluyor. Türk Kızılayı, muhtemel bir afet sonrası artık afet bölgelerine 'Çadırkent' yerine 'afet yaşam obası' kuracak.

Kızılay Genel Müdürlüğü'nün geliştirdiği 'obakent' projesi ile afetlerin ardından bölgelerde tek odalı prefabrik evler inşa edilecek.

1999 yılında yaşanan büyük depremin ardından kurulan çadırkentlerle eleştirileri üzerine toplayan Türk Kızılayı, kendini yenileme sürecinde çadırkent kavramını kaldırdı. Yağmura ve soğuğa dayanıksızlığı ile bilinen ve büyük eleştiri toplayan çadırların yerine artık 'afet yaşam obaları' inşa edilecek. Her türlü doğal afetin ardından bölgeye TIR'larla getirilecek olan malzemelerle kolaylıkla kurulabilecek obakentler, felaketzedelere bir arada yaşama imkânı sunuyor. Küçük bir evi andıran yapıların en önemli özelliği ise yağmura ve soğuğa karşı çok dayanıklı olması. Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kartal'daki Marmara Bölge Afet Operasyon ve Lojistik Merkezi (MAFOM)'nde 'afet yaşam obalarını basın mensuplarına tanıttı. Bir afet yaşam obasının toplam 18 konteynıra konulan malzemeyle inşa edileceğini söyleyen Küçükali, 12 yaşam ünitesinin yanı sıra 2 banyo, 2 mutfak, 2 kiler odasının yer alacağını söyledi. Eksi 40 dereceye kadar ısı farkında yaşama olanağı sağlayan Kızılay obalarının, Uluslararası Kızılhaç Örgütü tarafından da beğenildiği vurgulandı. Küçükali, "Afet yaşam obaları, dünyada bir ilk. Diğer ülkeler de Türk Kızılayı'nı örnek alacak." açıklamasında bulundu.

zaman
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 19:31:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gülşah IP: 88.254.145.xxx Tarih : 3.12.2008 19:45:01

yazık çok yazıkkk...