25
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Klimalar coştu, barajlar kurudu

Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar sebebiyle sürekli çalışan klimalar günlük elektrik tüketimini 700 milyon kilovatsaate (kWh) çıkardı. Zaman'ın haberine göre, anormal artış üzerine Enerji Yönetimi, elektrik kesintilerini devreye koydu.

Böylece uzun bir aradan sonra ilk kez elektrik kesintisi yapıldı. Önceki günkü kesintiler daha çok kırsal bölgelerde uygulanırken artan tüketime paralel birim fiyatlar da tavan yaptı ve 1 KWh elektriğin fiyatı 42 kuruşa çıktı.

Sıcak havalar, elektrik tüketim rekoru kırdırdı. Pazartesi günü 670 milyon kWh'ye çıkan tüketim, salı 695 milyon kWh'ye tırmandı. Zaman'ın Enerji Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgilere göre sıcaklar sebebiyle kurulu güç kullanımı 33 megavatı (MW) geçti. Bunun üzerine Enerji Yönetimi, kırsal bölgelerden başlamak üzere bin 400 MW'lık kesinti uygulaması yaptı. Hava sıcaklıklarının bu şekilde sürmesi halinde elektrik kesintilerinin de devam edeceği belirtiliyor.

Sıcak havalar, küçük barajların suyunu da tüketti. Elektrik üretimine ağırlık verilmesi, barajlardaki suların azalmasına sebep oldu. Yetkililer, bazı küçük barajların boşaldığı, ancak büyük barajlarda herhangi bir sorun yaşanmadığı bilgisini verdi. Ekonomik durgunluk sebebiyle azalan elektrik tüketimi, serbest piyasada (PMUM) birim fiyatları 10 kuruşun altına düşürmüştü. Ancak son günlerdeki tüketim artışı, elektrik talebinin artmasına yol açtı. Özellikle tüketimin yoğun olduğu saatlerde birim fiyat 42 kuruşa çıkarak rekor kırdı.

..
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2010 Perşembe 17:13:12
Güncelleme :28 Ağustos 2010 Cumartesi 15:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?