22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

'Koltuklar doğru bağlanmalı'

Trenin çarptığı minibüsten fırlayan üçüz bebeklerin ölmeleri, araçlarda bebek koltuklarının ve doğru kullanılmalarının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, bebek koltuklarının araçtaki emniyet kemeri aracılığıyla arka koltuğa hareket etmeyecek şekilde sabitlenmesi, kullanım kılavuzunda gösterilen gibi bağlanması gerektiğini söyledi:


"Bebekler, koltuk içine yatırıldıktan sonra koltuğun emniyet kemeriyle bağlanıyor. Yani kaza anında bebek ve koltuk savrulmuyor. Konya'daki bu trafik kazasında üç bebek birden öldü. Araçta bebek koltukları bulunuyor ancak düzgün kullanılmadığı için bebeklerin dışarı fırladığı belirtiliyor. 50 kilometre hızla giderken yaşanan kazada, araçtaki beş kilogramlık bir bebek, ağırlığının 20 katı kuvvetle cama ya da koltuğa çarpar. 50 kilogramlık bir kişinin ağırlığı ise yaklaşık 1 tona ulaşır. Bu şiddetle çarpan bir bebek ya da insanın hayatta kalması çok zor. Bu kazada bebek koltukları faydalı kullanılsaydı üçüzler belki de yaşıyor olabilirdi" dedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre çocuk koltuklarının yüzde 80'inden fazlası yanlış monte ediliyor: "Doğru kullanılan çocuk koruma sistemleri, çarpma sonrası aracın durmasıyla aracın mevcut hızıyla ilerleyen çocuğun bedeninin de durmasını sağlar ve başka nesnelere teması engeller. Araç çocuk koltukları, çarpma etkisini vücudun belli bir kısmına yönlendirmeyip, bu etkiyi vücudun daha güçlü bölgelerine (kalça kemiği, sırt ve omuz) dağıtarak çarpma etkisini azaltma işlevini görür."
Uzmanlar, bir yaşına kadar olan bebekler için tasarlanan bebek koltuklarının araçlara arkaya bakacak şekilde monte edilmesini öneriyor. Kaza anındaki çarpma etkisinin bebeğin kafa ve boyun kısmına göre daha güçlü olan arka kısmına yöneltileceği belirtiliyor.

A.A
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 08:51:15
Güncelleme :25 Eylül 2007 Salı 08:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?