22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Komodo ejderi kendi kendini dölledi

İngiltere'de hayvanat bahçesinde yaşayan bir Komodo ejderi, "kendi, kendini dölleyerek" 5 yavru dünyaya getirdi. Bilimadamları, "babasız doğumun" heyecan verici olduğunu belirtti.

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Chester hayvanat bahçesinde yaşayan "Flora" adlı dişi Komodo ejderinin birkaç gün önce yumurtadan çıkan yavrularının durumunun gayet iyi olduğu kaydedildi.

Hayvanat bahçesi yetkilisi Kevin Buley, "Flora, bizi heyecanlandırdığının farkında bile değil... Onun, yavrularının hem annesi, hem de babası olduğunu açıklamaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

15-22 ocak arasında çatlayan yumurtalara uygulanan DNA testlerinin, "Flora"nın, ceninlerin hem annesi hem de babası olduğunu gösterdiği belirtildi. İki yumurta ise henüz çatlamadı. Beş yavrunun da erkek olduğu kaydedildi.
Bazı kertenkele türlerinin "partenogenez" adı verilen yöntemle ürediği biliniyor. Koruma altındaki bir türün bu yolla ürediğine ise ilk kez şahit olunuyor.

"Partenogenez", eşeyli üreme çeşitleri altında sınıflandırılsa da aslında gerçek bir eşeyli üreme karakteri taşımıyor ve yumurta hücresi, döllenme olmaksızın gelişiyor.

Endonezya'nın Komodo adasında yaşadıkları için bu adla anılan bu dev kertenkelenin boyu 3 metreyi buluyor.
aa
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 23:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?