19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Korsan-orjinal ayrımı nasıl yapılır?

Kültür ve Turizm Bakanlığı korsan ve orijinal kitap, CD, VCD ve DVD’leri birbirinden ayırmak için kılavuz hazırladı. Bakanlığın ’kulturturizm.gov.tr’ adresindeki internet sitesinde yayınlanan kılavuz, özellikle korsan yayın ele geçiren emniyet birimlerine korsan-orijinal ayrımını yapabilmeleri için ipuçları veriyor.

Bu kılavuz sayesinde, sokak aralarına kurdukları tezgahlarda çeşitli film, kitap vb satan, yakalanan materyalin iki katını yeniden piyasaya süren korsan yayıncılarla mücadele kolaylaşacak. Kılavuzda korsan ve orijinal kitap, CD, VCD ve DVD’yi birbirinden ayıran farklar şöyle sıralanıyor:

Müzik CD’si, VCD, DVD’lerde farkı anlamak için:

- Orijinal CD’nin ön ve arka kapağında yer alan resim ve yazıların kalitesi yüksek, renkleri canlı, görüntüleri net. Korsanda ise CD’de flu görüntü hakim. Orijinal kapak haricinde kapak kullanılan korsan CD’lerde kağıt kalitesi de düşük.

- Orijinal CD’nin ön kapağında sanatçıyı tanıtıcı bilgiler, şarkı sözleri, bestecilerin, söz yazarlarının prodüktör ve yapımcılarının, film ise yönetmenin, yapımcının, rol alan oyuncuların isimleri gibi bölümlerden oluşan tanıtıcı kitapçık yer alıyor. Korsan CD’de ise bu özellikler bulunmuyor. CD kapağının resimli bölümün dışında kalan arka kısmı genelde beyaz ve boş oluyor.

- Orijinal CD’nin göbek kısmında üretici firmanın lazerle yazılmış ismi, albümün kod numarası ve ismi bulunuyor. Korsanlarda albümün kapak baskısı genelde bulunmuyor, bazılarına fotokopiyle kağıttan etiket yapıştırılsa da bu çıplak göz ve el temasıyla kolayca anlaşılıyor.

- Orijinal CD’nin ön ve arka kapağına yapımcı şirketin logo ve markaları basılıyor. Korsan ürünlerde bu logo ve markalar bulunmuyor, nadir olarak bazı korsan üretimlerde bu isimlerin aynısı veya değiştirilmiş benzerleri bulunabiliyor.

- Orijinal CD’nin kaydedilebilir kısmı gümüş renginde, korsanların ise yeşil, mavimsi veya sarımtırak renkte oluyor. Gümüş renginde korsan baskı yapılmış ürünler de bulunabilirken, bunların çoğu yurtdışı çıkışlı kopyalar oluyor.

- Orijinal CD’ler kabında, korsanlar jelatin içinde satılıyor.

- Orijinal film CD’lerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış bandrol ve bazen de CD’nin çoğaltma hakkına sahip şirketin logosunu kapsayan hologram bulunuyor. Korsan kopyalarda bu bandrol ve hologram olsa bile anlaşılıyor.

- Orijinal VCD ve DVD’lerin görüntüsü temiz, sesi net, başında fragman bulunuyor. Korsanlar ise takılma ve atlama yapıyor, görüntüde sürekli renk değişimi oluyor. Bununla birlikte DVD’den çevirim programları yardımıyla MPEG formatına çevrilerek kaydedilen görüntü ve ses kalitesi yüksek korsan ürünlere de rastlamak mümkün.

- DVD’de bölge kodu bulunurken, korsanlarda bu yer almıyor.

- Korsan kitap-orijinal kitap ayrımı için:

- Orijinal kitabın baskı tekniği birinci sınıfken, korsanların baskısı kötü yapılmış oluyor.

- Korsan kitaplar kötü ciltlenmiş oluyor ve bu nedenle kitap okunduktan sonra parçalara ayrılıyor.

- Korsan kitapta üçüncü kalite hamur kağıt kullanılıyor.

- Orijinal baskıda kapak kağıdı kalın ve renkler net olurken, korsan kitapta kapak kağıdı ince, renkler bozuk oluyor.

- Korsan kitapta kesim hataları ve eksik sayfalar bulunuyor.

- Orijinal kitaplarda silik sayfalar bulunan ürünler yanlışlıkla satışa sunulsa bile iade edilebiliyor, korsan kitaplarda ise bolca baskı hatası bulunuyor ve silik sayfalara sıkça rastlanıyor.

cnntürk
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 14:28:32
Güncelleme :28 Aralık 2004 Salı 11:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?