23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

’kötü kokan koca’dan boşanma davası

İran’da, mahkemeye başvuran bir kadın, "çok kötü koktuğu" gerekçesiyle eşinden boşanmak istedi.

Adı sadece Mina olarak açıklanan 36 yaşındaki kadının, eşinin bir yıldan uzun süredir yıkanmadığını söylediği bildiriliyor. Mina’nın sözlerine bakılırsa, eşi Rıza o kadar kötü kokuyor ki, çocukları bile onun yanına yaklaşmak istemiyor.

Mina, çıkarıldığı mahkemede, kocasıyla sekiz yıl önce tanıştığını söyledi.

Anlattıklarına bakılırsa, eşi o dönem temizlik konusunda çok hassasmış. Günde üç kez yıkanıyor, banyoda saatler harcıyor, ellerini birkaç dakikada bir yıkıyormuş.

Ancak geçen sürede bir hayli değiştiği anlaşılıyor. İddialara bakılırsa artık ne eşi, ne çocukları, ne de yakınları, onun yanına yaklaşabiliyor.

Mina’nın mahkemeye, eşinin kötü kokusu nedeniyle, ailesiyle dalga geçildiğini söylediği belirtiliyor. İran basınına ise şu sözleri yansıdı:

"Birlikte toplum içine çıkamıyoruz. Çünkü kendimi mahcup hissediyorum. Eşim, artık suyu sevmiyor ve duş almak istemiyor. Sabah kalktığında bile yüzünü yıkamıyor."

İran’da, boşanma konusunda, kadınlar, erkeklere oranla daha az hakka sahip. Kadının, eşinin kendisini, ekonomik ya da cinsel olarak ihmal ettiğini ispatlaması gerekiyor. Boşanmayla sonuçlanabilecek diğer durumlar ise erkeğin, uyuşturucu bağımlısı olması ya da eşine karşı aşırı şiddete başvurması.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan İranlı bir hukukçu, kötü kokmanın, ülkede boşanma nedeni olamayacağını söyledi.

Ancak Mina, bu yüzden artık kocasından, onunla yaşayamayacak kadar nefret ettiğini belirtebilir. Bu durumda ise eşinden boşanmak için gerekli kriterleri yerine getirmiş oluyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 17:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?