19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Köylülerden meşaleli protesto

Manisa'nın Develi Köyü sakinleri, Danıştay saldırısını ve köylerine yapılacak katı atık depolama alanını protesto için meşalelerle 26 km. yürüdü.

Manisa'nın Develi Köyü sakinleri, Danıştay'a yapılan saldırıyı ve köylerine katı atık depolama alanı kurulmak istenmesini protesto etmek için, gece yarısından sonra, ellerinde meşalelerle yürüyüş yaptı. 26 kilometre yürüdükten sonra geldikleri Manisa'da, makamında olmayan Vali Vekili Macit Dalkılıç'la görüşemeyen köylüler, bir kez daha geleceklerini belirterek Develi'ye döndü.

Geçen haftalarda referandum yaparak köylerinin yakınlarında katı atık depolama alanı yapılmasına karşı çıkan ve aynı zamanda Danıştay'a yapılan saldırıyı kınamak isteyen Develi Köyü sakinleri, bu kez de Asteriks lakaplı Bergamalı Çevreci Oktay Konyar liderliğinde eylem yaptı. Oktay Konyar tarafından planlanan ve içeriği son ana kadar gizlenen eylem için, köylüler, dün gece yarısı köy meydanında toplandı.

Köylülere eylemi anlatan Konyar, onlara birer meşaleyle, üzerlerinde ‘Cumhuriyeti Bizler Kurduk Biz Yaşatacağız’, ‘Ülkeyi Kararttınız Bizler Aydınlatacağız’, ‘Köyümüzde çöplük istemiyoruz’ yazılı pankartlar dağıttı. Ellerinde meşaleler, pankartlar, Atatürk posterleri ve Türk Bayrakları bulunan yaklaşık 1000 köylü, Manisa'ya doğru yola çıktı. Yol boyunca ‘Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek’, ‘Türkiye laiktir laik Kalacak’, ‘Köyümüze çöplük istemiyoruz’ diye slogan atan köylüler, günün ilk ışıklarıyla birlikte İstanbul- İzmir karayolundaki köprünün yanında kahvaltı molası verdi.

MANİSA'YA SOKULMADILAR

Kahvaltı molasının ardından yola devam eden köylüler, Manisa girişinde polis tarafından durduruldu. Grubun lideri Oktay Konyar ile konuşan Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Fikri Özsoy, kente giremeyeceklerini söyledi. Ancak daha sonra 20 kişilik grubun kent merkezine giderek valiyle görüşmesine izin verildi. 

Saat 07.50’de valilik önüne gelen 20 kişilik Develi Köyü sakini, Vali Refik Arsan Öztürk, bir toplantı nedeniyle Ankara’da olduğu için yerine vekalet eden Vali Vekili Macit Dalkılıç ile görüşmek istedi. Ancak yaklaşık 45 dakika bekledikleri halde Dalkılıç'ın makamına gelmemesi üzerine köylüler adına açıklama yapan Oktay Konyar şunları söyledi:

“Öncelikle cumhuriyetin kazanımlarını korumak ve demokratik tepkimizi dile getirmek, ardından Develi Köyü’nde yapılmak istenen çöplüğü istemediğimizi anlatmak istiyorduk. Polis arkadaşlarımız nezaket gösterdi bizi vali vekili ile görüştürmek istedi, ancak görüşemedik. Bir gün yine gelip isteklerimizi dile getireceğiz. Cumhuriyetin bütün kazanımlarını tek tek darbe yiyor. Ülkede polisler, jandarmalar, hakimler, yazarlar öldürülüyor. Yoksulluk ve yolsuzluk başladı. Karanlık bir döneme girdik. İşin sahipleri karanlığı delip aydınlığı yaratacak. Bu hareket ülkenin geleceği ile ilgili köylülerin verdiği bir mesajdır. Bu mesaj ülkenin her kesimi tarafından alınmalıdır.”
Develi Köyü sakinleri daha sonra, sorunlarını anlatmak için yeniden Manisa'ya geleceklerini belirterek döndü.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 13:04:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?