22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Köylülerin çevre zaferi

MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Avşar Köyü'nde taş ocağına savaş açarak eylemler düzenleyen köylüler zafer kazandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Muğla Valiliği'ne gönderdiği yazıda, ocağın ÇED raporu ve birinci sınıf işletme ruhsatı alınıncaya kadar faaliyetine son verilmesini istedi.

Milas'a bağlı Avşar Köyü'nde 200 dönüm alanda 13 yıldır faaliyet gösteren Doğan Yapı İnşaat Turizm ve Ticaret Sanayi Limited Şirketi'ne ait taş ocağı, bölgede çevre yarası açtı. Taş ocağının başta zeytin ve pamuk olmak üzere bölgede yetiştirilen ürünlere zarar verdiğini, köye 100 metre uzaklıktaki ocakta patlatılan dinamitler yüzünden yaşamlarının kabusa döndüğünü, evlerin duvarlarının çatladığını öne süren köylüler, bir süre önce protesto eylemlerine başladı. Eylemlere Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü de destek verdi.

Avukat Banu Mercan, köylüler adına Muğla İdare Mahkemesi'ne başvurarak taş ocağının ruhsatı için iptal davası açtı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak tesisin kapatılmasını istedi. 4 eylem yapan köylüler, avukat Mercan ve çevre örgütünün çabaları sonuç verdi. Bakanlık, Mercan, çevreciler ve Muğla Valiliği'ne yazı göndererek ocağın kapatılacağını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan İnce, faaliyetini halen sürdüren firmanın ruhsat sahası için Proje Tanıtım Dosyası hazırlatarak ‘ÇED Gerekli Değildir’ belgesi aldığını, işyeri açma ve çalışma ruhsatının ise ikinci sınıf olduğunu bildirdi. İnce yazısında 2006 yılı içinde 100 bin metreküplük taş üretim sınırının aşıldığını, firmanın bu durumda ruhsatını birinci sınıf olarak yenilemesi ve ÇED raporunun mutlaka alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

İnce yazısında “Bu nedenle faaliyetlerin acilen durdurularak neticeden bakanlığımıza bilgi verilmesi, ÇED raporu, birinci sınıf işletme ve çalıştırma ruhsatı alınması, bunlar tamamlanıncaya kadar üretim faaliyetlerine izin verilmemesi gerekiyor. Zeytin Kanunu'na istinaden izin alınıp alınamayacağı konusunda da gerekli değerlendirmenin valilikçe yapılması gerekir” dedi.

Halen taş ocağındaki faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten firma yetkilileri ise “Bize henüz konuyla ilgili bir tebligat yapılmadı, bahsedilen konudan bilgimiz yok. Karar gelirse yasalara uyarız” diye konuştu.

BÜROKRATİK ÇALIM

Köylülerin eylemlerine destek vermeye devam edeceklerini belirten Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetinbaş, “Bu karar geçici bir süre için ocağın çevreye yaydığı felaketi önleyecek ancak, sona erdirmeyecek. Bürokratik çalımlar atmaya çalışıyorlar. Öncelikli olarak kararın bir an önce valilik tarafından uygulanmasını istiyoruz. Ocaktaki faaliyeti durdurduktan sonra, ruhsatın tamamının iptali ve ocağın tamamen kapatılması için hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Ocak kapanacak köylüler ve ekolojik denge kurtulacak” dedi.
Hürriyet - Yaşar ANTER/MİLAS
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 12:52:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?