18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kredi kartı dolandırıcılarına dikkat!

M. Emin Dinççağ, kredi kartları kullanımının yaygınlaşması nedeniyle kredi kartı hırsızlıkları olabileceğini belirterek, kartların çalınması ya da bilgisayar ortamında kopyalanmasıyla kart sahibinin haberi olmadan harcama yapılabildiğini ifade etti.

Dinççağ, "Gelecekte çok değişik yöntemle kredi kartı dolandırıcılığının yapılabileceği bildirilmektedir. Kredi kartı numarasını ve şifresini kimseye vermemek gerekir. Kredi kartı numarasıyla zor durumda kalabilirsiniz. Kredi kartınızı güvenli yerler dışında kullanmayınız. Kimseye emanet etmeyiniz. Bilmediğiniz, tanımadığınız kişiler kopyasını alarak harcama yapabilir. Dünyada bu tür hırsızlık şebekelerinin olduğu bilinmektedir. Kredi kartlarının numaraları uluslararası şebekelere bildirilerek milyonlarca dolarlık vurgun yapılmıştır. İnternet aracılığıyla kredi kartı numarası vermeniz risktir. Mümkün olduğu kadar internet üzerinde alışveriş yapmayınız. Kredi kartı çetelerinin internet ortamından bankalar arası kredi kartı merkezine ulaşarak, buradaki bilgilerle kredi kartı dolandırıcılığı yapabileceği ortaya çıkmıştır. Ancak bu tür dolandırıcılıklar zor ve nadirdir. Paravan şirket kurularak sahte slip üzerinden numaraları çalınmış ve başka bir karta yüklenmiş kartla alışveriş yapılabilir. Yine sahte web sitesi kurularak şifre çalınabilir. Bu tür sıkıntıya girilmemesi için tüketicinin dikkatli olması ve güvenmediği kimselerle iş yapmaması gerekir" dedi.

Kredi kartının çalışması halinde yapılması gerekenleri hatırlatan Dinççağ, "Kredi kartı çalınırsa veya kaybolursa, önce kartın bağlı olduğu telefon numarasıyla kart iptal edilmeli. Sonra polise başvurarak ihbarda bulunulmalı ve tutanak tutulmalıdır. O saatten sonra yapılacak harcamalardan sorumlu olmamak için bu tutanak saklanmalıdır. Gerekirse ileride bu tutanak mahkemede belge olarak kullanılabilir" şeklinde konuştu.

MUAMMER AY SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2005 Pazar 11:34:17
Güncelleme :2 Ocak 2005 Pazar 11:36:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?