26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Küba gönüllüleri bekliyor

Gönüllü çalışıyor, gönüllerince eğleniyorlar
 
Küba'nın işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan 'gönüllü tugaylar', ziyaretlerinin bir bölümünde gönüllü olarak çalışıp, kalan bölümlerinde ise ülkenin tarihi mekânlarını geziyor. Akşamları ise gönüllerince eğleniyor.

1959 yılında gerçekleşen Küba Devrimi'nden sonra dünyadan bu küçük sosyalist ülkeye "emek gücü"yle destek olma fikriyle yola çıkan "Avrupa Tugayları", 41. yaşını kutluyor. İlki 1968'de oluşturulan ve her yıl binden fazla Avrupalıyı Küba'ya çeken "gönüllü tugaylar" artık daha çok turistik bir faaliyete dönüşmüş durumda. Küba'nın işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan tugaylar, şimdilerde 16 gün boyunca ülkenin tarihi yerlerini geziyor, birkaç gün de emek gücüne dayalı işlerde çalışıyor. Bu tarihi gezi için uçak bileti hariç 340 euro civarında bir para ödemek gerekiyor.

Türkiye'den de 2003 yılından bu yana tugaylara katılım oluyor. Bugüne kadar Türkiye'den yaklaşık 100 kişinin katıldığı geziyi düzenleyen Jose Marti Küba Dostluk Derneği yöneticilerinden Gülzerin Kızıler'e göre, bu gezi standart turlardan farklı. Gezilerin bir amacı da Küba'nın tanıtımıyla birlikte, ABD ambargosunun Avrupa'da da bilinirliğini artırmak. Ancak Kızıler, "Bu çalışma işini ciddiye alanlar da var. Gidip gerçekten çalışıyorlar. Hatta bu tugaylara 40 yıldır katılanlar bile var. Küba ile dayanıştıklarını hissetmek istiyorlar" diyerek, organizasyonun ruhunun da korunduğunu vurguluyor.

Ziyaretler de yapılıyor
Bu arada devrim anıtlarını, devrime dair mekânları, müzeleri, alanları ve şehirleri ziyaret eden tugaylar, çeşitli konferans ve etkinliklere de katılıyor. Hatta Genç Komünistler Birliği ile toplantı bile yapılıyor. Tugayların kurulma rahuna atfen de tarımsal etkinlikler veya okul binalarının onarımı, temizliği gibi faaliyetler sürdürülüyor.
Gezi için ödenecek ücrete konaklama, yemek ve transferler dahil. Ancak ekstra yemekler, program dışı geziler, havalimanı vergisi, alkollü ve alkolsüz içecekler, yerel veya uluslararası telefon görüşmeleri ayrıca cepten ödeniyor. Uçak bileti ise en ucuz bin euro civarında. Önceden yapılmış rezervasyonlarla fiyat bir miktar daha düşebiliyor. Duruma göre Küba içindeki ekstra harcamalar ise abartılmadığı takdirde 100 euro civarında tutuyor.

Son başvuru 10 Haziran
Daha önce tugaylara katılmak için Küba'ya giden Mehmet Ergun, bu tugayların turistik faaliyet olmadığını vurguluyor ve "Bizler Küba gönüllüleriyiz" diyor. "Turist olarak gidersen hazır tüketirsin" diyen Ergun'a göre, tugay mantığı ile gitmek aynı zamanda aidiyet ve sahiplenme duygusu yaratıyor. Bunun gerekçesi ise "emek harcamak."
Tugay etkinlikleri, 06-22 Temmuz 2009 tarihleri arasında Havana, Matanzas, Santa Clara ve Tarara'ya yapılacak gezileri kapsıyor. Tugaylar, Uluslararası Julio Antonio Mella Kampı'nda ve Matanzas kentinde otelde konaklıyor. Tarım çalışması günleri, kampa yakın köylerde gerçekleştiriliyor. Kamp Havana'ya 45 km uzaklıkta. Ortalama 300 kişiyi barındırıyor. Tugaylar, ranza sistemiyle prefabrik olarak yapılmış binalarda kalıyor. Kampta bir kantin de var. Akşamları konserler düzenleniyor. Mehmet Ergun, otelde "ödül" olarak kalındığını söylüyor.
Türkiye'den Avrupa Küba'yla Dayanışma Tugayları'na katılmak için son başvuru tarihi ise 10 Haziran.
 

Referans
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:49:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?