18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kuduz paniği yaşanan köy karantinaya alınmadı!

Hakkari'de kuduz paniği yaşandığı Yukarı Çaltıkuru köyünün hala karantinaya alınmadığı bildirildi. Kuduz hastalığına yakalanacağı korkusuyla çevre köylülerin kendileri ile konuşmadığını, yolda araçlarına bile bindirmediğini belirten köylüler, yardım bekliyor.

Köylüler, yaklaşık 3 hafta önce köyden 5 kilometre uzaklıkta bulunan Varemerga Yaylası'nda bir atın aniden hırçınlaşarak evli ve 5 çocuk annesi Sariye Çiftçi'yi (50) kolundan ısırdığını, çığlıklar üzerine kadının kolunu zorla atın ağzında çıkarttıklarını belirtti. Köye getirilip bağlanan ve bir süre sonra ipini koparan aynı atın sağa sola saldırdığını, Yıldırım Çiftçi (17) ve Rüstem Çiftçi (16) isimli gençleri de kollarından ısırdığını anlatan köylüler, atı silahla vurup öldürdüklerini ifade etti.

Yaralanan 3 kişinin Van Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını belirten köylüler, "Köye gelen Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yapmış oldukları incelemelerin ardında atın leşini toprağa gömdükten sonra kafasını keserek, Elazığ Kuduz Merkezi'ne gönderdi. Elazığ ilinde gelen sonuçlara göre, atın kuduz olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte köylüler paniğe kapıldı. Köyde bir at daha hırçınlaşarak sağa sola saldırması üzerine köylüler bu atı da öldürdü. Köy de geriye kalan 3 atın ise kuduz virüsü taşıyıp taşımadığı bilmiyoruz" dediler.

Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan Sait Kahraman ve Halit Çiftçi isimli vatandaşlar, kuduz paniği olmasına rağmen köylerinde hiçbir önlemin alınmadığını belirterek, kuduz paniği yüzünden ailelerin psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. 3 kişinin kuduz hastalığına yakalanmasıyla birlikte çevre köylerin, köylerine uğramadığını söyleyen köylüler, yolda geçen araçların ise kendilerine kuduz hastalığı geçer diye araçlarına bindirilmediklerini ifade etti.

Köye gelen Tarım İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin de evlerinde oturup çay içmediklerini iddia eden köylüler, görevlilerin sağlık taraması yapmadığını söyledi. Görevlilerin kendilerine kuduz aşısı bulunmadığını söylediklerini ifade eden Köylüler şunları anlattılar:

"Köyümüzde kuduz paniği devam ediyor. Çevre köyler bize uğrayamaz oldu. Yolda giderken araç sahipleri bize araçlarına almıyorlar. Yetkililer ise köyümüzde hiç bir önlem almadı. Köyümüz karantina altına alınmadı. Hayvanlara temas eden 20 kişi sağlık taramasından geçirilmedi. Köyde bulunan bazı kişiler ise köylülerde bile virüs olabilir diye değişik illere gitti. Kuduz atların otlandığı yerlerde küçükbaş hayvanlarımız otlanıyor. Bunların süt ürünlerinden faydalanıyoruz. Kuduz hastalığı nedeniyle artık kimse süt ürünlerimizi bile almıyor. Geride kalan 3 ata ise temasımız devam ediyor. Yetkililer neden bize sahip çıkmıyor. Bu kuduz hastalığı başka yerde görünseydi kıyametler kopardı. Kuduz atlarımıza binerek valilin kapısına gideceğiz. Yine önlem alınmadığı taktirde bu süt ürünlerini şehre taşıyacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 15:50:24
Güncelleme :16 Ağustos 2005 Salı 15:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?