19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Küresel felaket erken geldi

Araştırmacılar, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini öngörülenden çok daha çabuk göstermeye başladığını vurguluyor. Yüzyıl sonra yok olacak denen birçok canlının soyu şimdiden tükenmeye başladı.

Küresel ısınmanın etkileriyle ilgili olarak yapılan kapsamlı bir araştırma, iklim değişiklikleri yüzünden çok sayıda bitki ve hayvan türünün şimdiden yok olmaya başladığını ortaya koyuyor. Hayvanlar, iklimde düzensizliklerine karşı hayatta kalabilmek için davranış değişiklikleri gösteriyor. Araştırmacılar, küresel ısınmanın neden olacağı olumsuzlukların tahmin edilenden daha önce gerçekleşmeye başladığı uyarısını yapıyor.

University of Texas biyoloğu Camille Parmesan, son aylarda yayımlanan 866 adet bilimsel araştırmayı saygın Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics dergisi için özetledi. Parmesan’ın çizdiği tabloya göre küresel ısınmanın şimdiye dek görünen maliyeti Dünya’nın başına gelmiş en büyük felaketin habercisi.

Araştırmalar, yüzlerce hayvan ve bitki türünün şimdiden yok olmaya başladığını gösteriyor. Bunların başında kurbağalar geliyor. Yeryüzünün yüksek kesimlerinde yaşayan ve alternatif habitatlara göç edemeyen 70 kurbağa türünün soyu tükenmek üzere. Soğuk iklimlerde yaşayan penguen ve kutup ayıları gibi yaklaşık 200 hayvan türü de yüzyıl sonuna dek yok olacak.

KÜRESEL ISINMADAN KAÇIŞ MÜMKÜN DEĞİL 

Hayatta kalmak için bazı bitki ve hayvan türleriyse, doğal davranış değişikliklerini değiştiriyor. Bazı tropik hayvan türleri ılıman bölgelerde yaşamak için daha kuzeye göç ederken, kiraz ağaçları ve üzüm bağları daha erken çiçek açıyor. Kuşlar ise, 35 yıl öncesine kıyasla, 9 gün daha erken yumurtlamaya başladı. Hayvanlar hareketli oldukları için habitat değiştirebiliyor, ancak bitkiler sabit oldukları için küresel ısınmadan kesinlikle kaçamıyor. Doğaya sahip çıkmanın vakti geldi.

Araştırmacılar, doğadaki olumsuzlukları küresel ısınmayla ilişkilendirmek ve tüm bu felaketlerin insan eliyle gerçekleştiğinin kanıtlarını arıyor. Kötü haber ise, değişikliklerin çok hızlı ilerlemesi. Söz konusu değişim 50 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşirken, gen mutasyonları gibi doğal yollarla yenileme milyonlarca yıl gerektiriyor.

FUTUYMA’NIN ÖNGÖRÜSÜ 50 YIL 

Dünyanın en önemli evrim biyologlarından State University of New York-Stony Brook profesörü Douglas Futuyma, küresel ısınmanın canlıları üzerindeki etkilerini şöyle özetliyor; “Ciddi bir krizle yüz yüzeyiz, ancak bu kriz uzak gelecekte gerçekleşecek diye sanırken, 50 yıl içinde bizim hayatımıza girecek.”


NTV
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 15:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?