28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Küresel ısınmaya ampul önlemi

Basit değişikliklerle herkesin küresel ısınmayla mücadeleye katkısı olabilir. Uluslararası Enerji Kurumu’na göre, düşük enerjili tasarruf ampulü kullanımı, küresel ısınmayı önlemede oldukça etkili.

Evlerde ve ofislerde kullanılan ışıklar küresel ısınmanın nedenlerinden biri. Bu ışıklar atmosfere yılda 1.9 milyar ton karbon yayıyor.

Uluslararası Enerji Kurumu’nun yayımladığı rapora göre, düşük enerjili tasarruf ampullerinin kullanılması halinde, gelecek 25 yılda 16 milyar ton karbonun atmosfere yayılması engellenecek.

Düşük enerjili tasarruf ampullerin kullanımı enerji tasarrufunu ve karbon salınımının azalmasını sağlıyor. Ayrıca orta vadede daha ekonomik.

Çevreci örgütler de, hükümetlerin, düşük enerjili tasarruf ampullerinin kullanılmasını teşvik etmesini istiyor.

İngiltere Greenpeace Yürütme Direktörü Stephen Tindale, “Dünyayı kurtarmayı bireysel girişimcilere bırakma gibi bir lüksümüz yok. Hükümetler, on yıl içinde, karbon emisyonunda ciddi bir düşüşün sağlanması için harekete geçmek zorunda. Aksi takdirde küresel ısınma kontrolden çıkacak” dedi.

Yapay ışıklar, toplam elektrik tüketiminin beşte birini oluşturuyor. Atmosfere, dünyadaki tüm otomobillerin dörtte üçü kadar karbon yayıyor.
NTV
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 20:50:30
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 22:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?