28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

‘Küresel ısınmayı durdurun!’

Küresel Eylem Grubu, 4 Kasım Cumartesi günü 48 ülkeyle aynı anda miting düzenliyor. İklim değişikliğine karşı çıkan çevreciler, İstanbul Kadıköy’de biraraya gelecek ve ‘Küresel Isınmayı Durdurun!’ diye seslenecek. 

6-17 Kasım’da Nairobi’de düzenlenecek İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na dikkat çekmek ve seslerini duyurmak isteyen çevreciler, Kadıköy’de gerçekleşecek mitingle biraraya gelecek. Miting, 4 Kasım Cumartesi saat 11.30’da Haydarpaşa Garı önündeki buluşmayla başlayacak. Kadıköy otobüs duraklarına yürüyüşün ardından konser, toplantı ve diğer ülkelerdeki eylemlere bağlantılarla devam edecek mitingde, Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’ne imza atması da istenecek.

‘TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ’NÜ İMZALAMALI’ 

Küresel Eylem Grubu aktivisti Şenol Karakaş, geçen sene 33 ülkede aynı anda gerçekleşen eylemin bu sene 48 ülkede ‘Küresel Isınmayı Durdurun’ ortak sloganıyla yapılacağını söyledi. Karakaş, “Küresel Eylem Grubu, birey ve kurumlardan oluşan bir çatıdır. Taleplerimizin başında küresel ısınmanın durdurulması ve Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’ni imzalaması geliyor. Çünkü Nairobi’de taraflar Kyoto Sözleşmesi için görüşecek ve 11 Kasım’da orada büyük bir gösteri gerçekleşecek” dedi.

‘FELAKET İÇİN GERİ ADIM ATILSIN’ 

Kyoto Protokolü’nü imzalamayan 5 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin de bulunduğunu belirten Karakaş, dünyanın ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek mitingin amacını şöyle özetledi: “Bu büyük tehlikeye dikkat çekmek istiyoruz. Hükümetleri uyarıp bu protokolün kapsamının genişletilmesini ve felaket için artık geri adım atılmasını talep ediyoruz.”

‘YOĞUN KATILIM BEKLİYORUZ’ 

Dünya genelinde karbondioksit salınımının yüzde 26’sını Amerika’nın yaptığını, Türkiye’nin de sera gazı salınımında ilk 18 ülke arasında yer aldığını söyleyen Karakaş’a göre mitinge katılım yoğun olacak: “Mitingde Türk Tabipleri Birliği, Tükoder,


Şehir Plancıları Derneği ve Yeşiller gibi birçok kurum yer alacak. Kadıköy otobüs duraklarının arkasındaki parkta Aylin Aslım, Fuat, Vedat Sakman, Yaşar Kurt, Mor ve Ötesi’nden Kerem Kabadayı da sesleriyle bizlere katılıyor.”

‘AMERİKA ÖNCE KABUL ETTİ, SONRA OYNAMIYORUM DEDİ’ 

Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye/REC Proje Yöneticisi Yunus Arıkan’a göre ise miting, hükümetler üzerinde sera gazlarının salınımı konusunda toplumsal baskı yaratmak ve uluslararası arenada da özellikle ABD’nin üzerine gitmek açısından önem taşıyor. Amerika’nın Kyoto Protokolü’ne imza atmamak için direndiğini belirten Arıkan şöyle konuştu: “Türkiye’nin konumu ABD’den farklıdır. Aslında ABD, 1997’de Kyoto Protokolü’nü imzaladı. Ancak evine döndükten sonra bu uluslararası sözleşmeyi ulusal parlamentosundan geçirmedi; bir anlamda sözünden döndü. Yani önce; ‘kabul ediyorum’ sonra da ‘Ben oynamıyorum’ dedi. Ancak Türkiye protokolün felsefe ve yöntemine aslında karşı çıkmıyor. Türkiye’nin ekonomik bazı kaygıları var.”

NTV/Tülay Sağlam
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 17:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?