19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kürtçe mahya mahkemelik

Kürtçe bir tek Kürtlere mi yasak?

DTP’li Kayapınar Belediye Başkanı Karatekin’in astığı ışıklı mahyalarda vatandaşların bayramı Kürtçe kutlanıyordu.

TRT Şeş açıldı, AKP?Kürtçe pankartlar astı, Ajda Pekkan Kürtçe şarkı söyledi ama Kürtçe’ye açılan davalar bitmedi. Bu kez Kürtçe mahya asan belediye mahkemelik

 AKP hükümeti, TRT Şeş’in yayına başlamasıyla birlikte Kürtçe açılımını seçim meydanlarında propaganda kozu haline getirirken; İçişleri Bakanlığı DTP’li Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin hakkında, “Sersale We Piroz be” (Bayramınız kutlu olsun) yazılı ışıklı tabelalar astırdığı için soruşturma açılmasına izin verdi. Karatekin hakkında 2007 yılında aynı nedenle başlatılan soruşturma sonucunda bir de dava açıldı.

‘Kamu zararı oluştu’
İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından verilen izinde Karatekin’in 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nda yer alamayan bir faaliyette bulunduğuna dikkat çekilerek, “Belirtilen işlem ve eylemlerin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başlangıç ve 3,4 ve 14. maddelerinin hükümleriyle 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’un 2 maddesiyle ilgili kanun hükmünün cezai müyyidesini düzenleyen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 222 maddesi hükmüne aykırı olduğu” belirtildi.

İçişleri Bakanı Atalay, 13 Ocak 2009 tarihli soruşturma izni yazısında, belediyenin bu çalışmalar için harcadığı toplam 675 lira nedeniyle kamu zararı oluştuğu kanaatine de vardı. Bakan Beşir Atalay’ın izin vermesinin ardından bu karar Zülküf Karatekin’e tebliğ edilerek 10 gün içinde savunmasını vermesi de istendi.
2008 yılında asıldıkları için soruşturmaya konu olan ‘Sersale We Piroz Be’ ışıklı mahyaların 2007 yılında da Kayapınar’ın muhtelif bölgesine asılması nedeniyle Zülküf Karatekin hakkında 2007 yılında soruşturma başlatılmıştı. Açılan bu soruşturma sonrasında da dava açıldı. 11 Şubat 2009 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Karatekin’in 2007 yılında kentin muhtelif bölgelerine bayram ve yeni yıl nedeniyle Kürtçe ve Zazaca yazılmış kutlama mesajları astığına dikkat çekildi.

‘Türkçe dışında harf yasak!’
İddianamede, “1353 sayılı Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkında Kanun hükümlerine göre kamu kuruluşu olan belediyenin faaliyetinde Türk harfleri dışında harf kullanılmasının yasak olduğu bu suretle eylemin Türk Ceza Kanunu’nun 222. maddesi hükümlerine muhalefet teşkil ettiği” belirtildi. Zülküf Karatekin’in Kürtçe kullandığı gerekçesiyle kamu zararına neden olduğu iddia edilen iddianamede, cezalandırılması da istendi.
Savcılık tarafından hazırlanan İddianameyle Zülküf Karatekin’in Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacak. (Radikal)

 

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 00:42:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?