22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kutup soğukları 15 can aldı

Dünyanın kuzeyi çöl sıcaklarını yaşarken, güneyinde de aşırı soğuklar etkili oluyor. Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde birkaç gündür etkili olan soğuk hava dalgası, Arjantin ve Şili'de 15 kişinin ölümüne yol açtı.

Şili polis yetkilileri, ülkenin güneyinde 6 kişinin soğuk hava nedeniyle hayatını kaybettiğini bu kişilerin büyük bölümünün hava sıcaklığının eksi 18 dereceye indiği bölgelerde donmuş halde bulunduğunu söylediler.

Hava sıcaklığının başkent Santiago'da ilk kez eksi 4,4 dereceye indiğini kaydeden yetkililer, soğuk hava dalgasının bugünden itibaren etkisini kaybedeceğini belirttiler.

Arjantin'in merkezindeki Cordoba ve San Luis bölgelerinde de 9 kişi soğuk hava nedeniyle öldü. Yetkililere göre, ölenler arasında 3 günlük bir bebek de bulunuyor.

San Luis bölgesinde kar yağışı nedeniyle ulaşımın felce uğradığı ve 1400 kişinin tahliye edildiği belirtildi. Ülkede yer yer hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düştüğü kaydedildi.

Arjantin Ulusal Meteoroloji Servisi'ne göre, soğuk havanın hafta boyunca ülkede etkili olması bekleniyor.




Güney Yarımküre'yi etkisi altına alan kutup soğukları, Arjantin'e de ulaştı.

Ülkenin başkenti Buenos Aires'e 89 yıl sonra ilk kez kar yağdı.



Ülke nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı 15 milyonluk başkentte sokaklara dökülen halk gece geç saatlere kadar dışarıda kalarak yağan karın tadını çıkardı. Beklenmedik Kutup soğuklarının kışı bir ay erken getirdiği Buenos Aires sokakları beyazlara büründü. Türkiye'nin İzmir kentiyle benzer bir iklime sahip Buenos Aires'te en son 1918 yılında kar yağmıştı.

Soğuk hava ülkede ölümlere de neden oluyor. Sıcaklığın 3 dereceye düştüğü başkentte evsiz bir adam ölü bulunurken, 300 kilometre kuzeydeki Rosario'da da bir kişi donarak öldü.

Meteoroloji uzmanları soğuk havaların Çarşamba gününe kadar etkili olacağını tahmin ediyor.

Bu arada, Arjantin'in güneyinde Güney Kutbu'na en yakın ve 'dünyanın son şehri' olarak adlandırılan Usuaia bölgesi ise turist çekmeye başladı. Aysbergleri, balina ve fok balıkları ile penguenleri merak eden turistler "dünyanın son şehrine" geliyor.


ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2007 Çarşamba 09:23:04
Güncelleme :11 Temmuz 2007 Çarşamba 09:54:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?