23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Londra´da ´Türk lokumları´

İngiliz gazetelerinde bugün öne çıkan haberlerden biri de, Londra’da Kraliyet Sanat Akademisi’nde cumartesi günü açılacak olan ’’Türkler’’ sergisi.

Financial Times gazetesi, serginin yönetim ve finansman krizi yaşayan Akademi için umut olduğunu, yeni yönetimin Türkler sergisiyle, 2002 yılındaki Aztekler sergisindeki 430 bin ziyaretçi sayısına ulaşılmasını hedeflediğini söylüyor.

Daily Telegraph yazarı Richard Dorment’in, sergiden fotoğraflarla süslenen yazısı şöyle başlıyor:

’’Tavsiyemi dinleyin, Kraliyet Akademisi’nin çığır açan sergisini bir kere başından sonuna kadar gezdikten sonra yeniden gidin ve sergiyi yeniden görün.. Ama bu kez sonundan başına gidin, Osmanlılarla başlayıp Timurlara, ardından Selçuklulara. Zamanın sisine doğru ilerleyip gösterinin başladığı yere, göçebe kabilelerden oluşan Uygulara uzanın.’’

Dorment, daha önce Topkapı Sarayı’nın dışına hiç çıkarılmamış olan eserlerin, dünyanın en büyük sanat ürünleri arasında yer aldıklarını söylüyor.

Daily Telegraph gazetesi ise başyazılarından birini Türkler sergisine ayırmış. ’’Türk lokumları’’ başlıklı yazının sonunda, ’’Cennete hazır olmayanlar için, serginin düzenlendiği Kraliyet Akademisi’nin Ana Galerisi fena bir taklit değil’’ görüşüne yer veriliyor.

Serginin tanıtım kataloğunun önsözünde Türkiye ve İngiltere başbakanlarının yazıları var.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, yazısında serginin de teması olan farklı kültürlerin etkileşimine işaret ediyor. Bu sözlere gönderme yapan İndependent yazarı Philip Hensher, sergiye hakim olan anlayışı şu sözlerle eleştiriyor:

’’Katalog hayranlık uyandırıcı ve dürüst olmasına karşın, sergiye ilişkin açıklamalar kendi başına garip. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi, tarihin en önemli olaylarından biriydi. Burada sanki bu fetih batıya doğru barışçı bir hareketin bir parçasıymış gibi sunuluyor.’’

Hensher yazısının sonunda, sergiyi gezecek olanlara ’’Serginin keyfini çıkarın, ama sonra konuyla ilgili bir kitap okuyun. Zira bu kitaplar henüz hükümetler tarafından desteklenmiyor’’ önerisinde bulunuyor.
BBC TÜRKÇE YAYINLARI
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 00:30:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?