19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Maçlar elektrik tüketimini arttırdı

Dünya Kupası ve sıcaklar nedeniyle elektrik talebi kriz yaratacak kadar artarken, en yüksek tüketimin Brezilya'nın kupa maçları sırasında ortaya çıktığı bildirildi. Haziran ayında en yüksek tüketim Brezilya-Gana maçının yapıldığı 27 Haziran'da gerçekleşti.
 
Brezilya-Fransa çeyrek final maçının oynandığı 1 Temmuz günü, 13 saatlik kesinti yaşanırken, Haziran ayı elektrik üretim-tüketim tablosu da Brezilya maçlarının olduğu günlerde tüketimin tepe noktasına çıktığı ortaya koydu. ANKA'nın Enerji Bakanlığından edindiği bilgiye göre, haziran ayında tüketilen elektrik enerjisi miktarı, bir önceki aya göre yüzde 2.6; 2005 yılının haziran ayına göre ise yüzde 12.7 oranında artarak 14 milyar 197 milyon kilovatsaat düzeyine ulaştı.
 
Sıcakların da etkisinin bulunmasına karşın, haziran ayındaki tüketim artışında Dünya Kupası etkisi, elektrik günlük yük eğrilerinde de gözlendi. Günde iki kez oynanan maç saatlerinde tüketimde ciddi artış görüldü. Haziran ayında Türkiye elektrik enerjisi tüketiminin en yüksek olduğu 27 Haziran Salı gününde toplam 513 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi tüketildi.
 
ARZ, TALEBİ ZOR KARŞILIYOR 

Haziran ayında Türkiye toplam elektrik enerjisi üretimi, mayıs ayına göre yüzde 2.7; 2005 yılının haziran ayına göre ise yüzde 12.7 oranında artarak 14 milyar 334 milyon kilovatsaat olarak gerçekleşti. Böylece arz, talepten 137 milyon kilovat daha fazla oldu. Buna karşın, 170 milyon kilovatsaat ihracat yapılırken, 33 milyon kilovatsaatlik de ithalat gerçekleştirildi. 

ÜRETİMDE KAMU AĞIRLIĞI 

2006'nın ilk altı ayında üretilen elektriğin yüzde 48.8'i kamudan geldi. Son elektrik krizinde tartışma konusu olan otoprodüktörlerin payı yüzde 9.6 oldu. Devletin alım ve fiyat garantisi verdiği, "mevcut sözleşmeler" olarak anılan santraller üretimin yüzde 34.7'sini gerçekleştirdi. Serbest piyasa koşullarında yapılan üretim ise yüzde 16.4'te kaldı. 

OTOPRODÜKTÖR ÜRETİMİ AZALIYOR 

Maliyetin satış fiyatını aşmasından yakınarak, üretimi bırakacaklarını açıklayan otoprodüktörlerin enerji üretimindeki payı da gerilemeye başladı. Üretimde 2004-2006 yıllarının ilk altı ayları karşılaştırıldığında, kamu tarafından işletilen santrallerin üretimlerinin dalgalandığı; otoprodüktör lisansı bulunan tesislerin elektrik üretimlerinin azaldığı görüldü.



ANKA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 10:10:51
Güncelleme :4 Temmuz 2006 Salı 10:30:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?