23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Mandela çizgi roman oldu

Güney Afrika'nın ilk siyah lideri Nelson Mandela'nın hayatı çizgi roman oluyor.

Dokuz bölümlük çizgi roman serisinin ilk kitabının tanıtımında konuşan Mandela, "Artık bir çizgi roman kahramanı da olunca gerçekten ünlü olduğunuzu anlıyorsunuz" dedi.

"Çizgi roman okumanın gençlere kitap okumanın keyfini aşılayacağını umuyorum" diyen Mandela, "Bu keyfi ben ömrüm boyunca sürdüm ve tüm Güney Afrikalılar için de bu dilekte bulunuyorum" şeklinde konuştu.
Mandela, "Eğer çizgi roman yeni okuyuculara ulaşırsa, o zaman proje hedefine ulaşmış olacaktır" dedi.

Nelson Mandela'nın hayatının anlatıldığı çizgi romanlar, gençleri kitap okumak için teşvik etmenin yanısıra siyah Güney Afrikalıların tarihini anlatmayı da amaçlıyor.

Dünyanın en ünlü eski mahkumu olan Nelson Mandela, 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçirmiş ve hapishanede tutulmanın az sayıdaki iyi tarafından birinin kitap okumak için bol bol zamanın bulunması olduğunu söylemişti.

Altı sanatçının kaleme aldığı çizgi romanların ilk bölümü bir milyon adet basıldı.

Yaklaşık 500 bin kopya, bedava dağıtılmak üzere okullar ve gazetelere iletildi.

Bu ilk kitapta, Mandela'nın 18 Temmuz 1918'de Güney Afrika'nın en yoksul bölgelerinden biri olan Transkei'de doğumundan, Johannesburg'a gittiği gençlik yıllarına dek geçen süre anlatılıyor.

Nelson Mandela 1961 yılında Afrika Ulusal Kongresi'nin silahlı kanadının baş komutanlığına getirilmesinin ardından dönemin yetkilileri tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, 27 yıllık hapis cezasını çektikten sonra 1990 yılında salıverilmişti.

Mandela, bundan dört yıl sonra da Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı olmuştu.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 18:00:40
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 21:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?