22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Manyas Gölü çöl oldu

Manyas Gölü çöl oldu. Kuş Cenneti olarak bilinen gölde kuşların üreme sayısı azaldı

Türkiye’nin en önemli doğal milli parkı olan Manyas Kuş Cenneti, yılda 266 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en önemli kuşy konaklama merkezlerinden biri olarak kabul edilen Manyas Kuş Cenneti’nin can damarını ise Manyas Gölü oluşturuyor.

Kuraklıktan etkilenen Manyas Gölü, şu anda yüzlerce metre içeriye çekildi. Kayıklar karaya oturdu, iskeleler kurudu, toprak yarıldı, milyonlarca midye ortaya çıktı. Peki bu tablo Manyas Kuş Cenneti için nasıl bir tehlike oluşturuyor. VATAN bu soruya yanıt aramak için Manyas’taydı.

Pelikanlar çoğalamıyor

Milli Parkta bulunan 13 metrelik gözetleme kulesine çıkıldığında, vahim tablo ortaya çıkıyor. En önemli kuş türü olarak kabul edilen Tepeli Pelikanlar’ın yumurtlaması için yapılan 2 metre yüksekliğindeki sazlıklardan bile sular çekilmiş. Sazlıklar Manyas Gölü’ne 200 metre uzaklığında. Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Manyas Gölü’nde doğal dengenin korunabilmesi için, ağustos ayında göldeki su seviyesinin denizden en az 14 metre yükseklikte olması gerektiğini belirtiyor. Şu anda ise gölün deniz seviyesinden yüksekliğinin 14.30 santimetre olduğunu vurgulayan yetkililer “Eğer sular 30 santimetre daha çekilirse işte o zaman tehlike sınırı aşılmış oluyor” dedi.

Türler azalmadı ama

Yetkililer geçmişte daha kötüsünün de yaşandığını da belirterek, şu bilgileri verdi: “1983 ve 1985 yıllarında göl seviyesi 14.05 ve 14.10 santimetre seviyelerine ulaştı. O tarihte de ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. Ancak ilerleyen yıllarda Ağustos ayında 15 metre seviyelerinin de üzerine çıktı. Şimdi de kuraklığın etkisi var ancak bu kuraklık birkaç yıl daha devam ederse tehlikeli boyuta ulaşır. Şuana kadar 266 tür içinde azalma olmadı. Ancak bazı kuş türleri kuraklığa doğal tepki vererek, üreme sayısını azalttı. Bunun yanısıra Tepeli Pelikanlar geçen yıl da 104 yuva yapmıştı, bu yıl da 104 yuva yaptılar.”

50 yıl önce de yaşadık

Manyas Köyü’nün etrafında 13 köy bulunuyor. Bu köyler tarım ve balıkçılıkla geçimlerini sağlıyor. Manyas Kuş Cenneti’nin hemen yanındaki Manyas Köyü’nde köylüler gölün hiç bu kadar kurumadığını anlaıyor. 75 yaşındaki Mustafa Öznarin, bu yıl yaşanan kuraklığı bir de 1957 yılında gördüklerini belirterek, şunları söylüyor: “Doğdum doğalı bu köydeyim. Buna benzer bir kuraklığı 1957 yılında da yaşadık. Göl yine çekilmişti ama bu kadar olmamıştı. Özellikle poyraz estiğinde göl neredeyse 1 kilometre içeri çekiliyor. Gölün kenarında bataklıklar oluştu. Bu bataklıklar insan yutacak kadar büyük. Kışın hiç kar yağmadı bu yüzden göl kurudu.”

Tek bir balık bile tutamıyoruz

180 hanelik Bereket köylüleri ise geçimlerini balıkçılıkla sağlıyor. 58 yaşındaki Yaşar Gındık “Köyümüz Bereket ama, bereketimiz kalmadı” diyor. Gındık şunları söylüyor “Ağustos ayından nisan ayına kadar balığa çıkardık. Sazan, Turna, İsrail çapağı tutar hemen hergün bir tır balık satardık. Ama ağustos ayı geldi birgün bile balığa çıkamadık. ben geçimimi balıkçılıkla sağlayan biriyim. Günlerdir eve nasıl ekmek götüreceğim diye kara kara düşünüyorum.” 33 yaşındaki Zeki Tek ise hem balıkçılıkla hem de hayvancılıkla geçindiğini söylüyor. Susuzluğun ineklerini de olumsuz etkilediğini anlatan Tek “4 ineğim var, geçen ay bin 200 YTL vererek yem satınaldım. Hayvanların sütünden 700 YTL kazandım. Susuzluk ineklerin verimini de düşürdü. 500 YTL zarardayım” dedi.

Öge Demirkan/ VATAN
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 10:56:24
Güncelleme :21 Ağustos 2007 Salı 10:56:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?