16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Maratona gelip iltica ediyorlar

Türkiye'de düzenlenen özel maratonlar, Afrikalıların umudu oldu. Ülkesinden kaçıp gelişmiş ülkelere iltica etmek isteyenler, bu maratonları geçiş güzergâhı olarak kullanıyor.

Organizasyonu yapan ülkelerdeki şirketlerle görüşen bu kişiler, sporcu olduklarını ve maratona katılmak istediklerini belirterek davet mektubu istiyor. Davet mektubu aldıktan sonra ülkesinden çıkma hakkı elde eden Afrikalılar, istedikleri ülkeye iltica ediyor. İstanbul'daki Avrasya, Antalya'daki Öger Maratonu için de çok sayıda kişinin davet mektubu istediği öğrenildi. 100'ün üzerinde talep geldiğini ifade eden Öger Tur Akdeniz Bölge Müdürü Recep Yavuz, federasyonlar arasında irtibat kurarak kimlerin sporcu olduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

Öger Tur tarafından bu yıl 3. kez tertip edilecek Antalya Maratonu (Runtalya) yerli ve yabancı binlerce sporcunun ilgisini çekti. Maratona şimdiden 2 binin üzerinde yabancı sporcu başvurdu. Müracaatların sona ereceği şubat ayının ortasına kadar bu sayının 5 bini bulması bekleniyor. Runtalya'yı para ödülünün yanı sıra başka ülkelere iltica yolu görenler de var. Organizasyona başladıkları günden beri bu tür durumlarla karşılaştıklarını belirten Öger Tur Akdeniz Bölge Müdürü Recep Yavuz, "Başvuranların çoğu sporcu; ama içlerinde iltica etmek isteyenler de var." dedi. Kendilerine gelen başvuruları Atletizm Federasyonu'na gönderdiklerini anlatan Yavuz, bu konuda federasyonun elinde kara liste bulunduğuna dikkat çekiyor. 'Antalya Maratonu'nda koşacaktır' yazısını alanların ülkesinin dışına çıkabildiğini aktaran Yavuz, "Yurtdışına çıktıktan sonra artık buraya mı gelirler, başka bir ülkeye mi giderler bilemiyoruz." diye konuşuyor. Kendilerine en çok talebin Afrika'dan geldiğini anlatan Yavuz, öne çıkan ülke lerin ise Etiyopya ve Kenya olduğunu söylüyor. Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, geçen yıl koşulan maratonlarda dereceye giren ilk 20 sporcuyu çağıracaklarını belirterek herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için kontrolü elden bırakmadıklarını söylüyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 06:20:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?