27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Mardin, gençleri festivale bekliyor

Gençleri ve gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirecek olan GAPGENÇ Festivali, 8-11 Mayıs tarihlerinde Mardin’de düzenleniyor

Doğal ve tarihi güzellikleriyle son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Mardin, gençlerin de buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Çünkü Türkiye’deki ilk bölgesel gençlik festivali unvanını kazanacak olan GAP İdaresi’nin yürüttüğü Gençlik İçin Sosyal Gelişim Projesi kapsamında düzenlenen GAPGENÇ Festivali, kültür ve tarih kenti Mardin’de düzenlenecek. Farklı bölgelerden gençler arasında iletişimi sağlamak ve ortak alanlar oluşturmak amacıyla düzenlenen bu festival GAPGENÇ, 8-11 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festivalin hedef kitlesinde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan gençler başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından gençler, gençlik STK’ları, gençlik alanında çalışan gönüllü ve profesyoneller var. Mardin Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne ait kamp alanında düzenlenecek festivalde etkinlik düzenleyen ve gönüllü olan gençlerin konaklaması için bir Çadır Kent kuruluyor. Türkiye’nin dört bir yanından tüm gençlerin davetli olduğu festivale katılmak isteyenlerin ise çadır ve uyku tulumu getirmeleri şartıyla kamp alanında ücretsiz konaklama imkanı bulunuyor.

Festival çerçevesinde; Yeni Türkü, Bulutsuzluk Özlemi, Piatango ve Negatif’in yer aldığı 10 konser gençleri bekleyen etkinlikler arasında. Ayrıca Modern Doğaçlama Tiyatrosu’nun öncülerinden Ehl-i Keyf Grubu’nun bulunduğu dört tiyatro gösterisi yapılacak. Dans, ebru, aktif vatandaşlık, gözlem, kariyer ve iletişim, origami, fotoğraf, yaratıcı yazarlık, resim, seramik, heykel, cinsel sağlık, jonglörlük gibi konularda 30 atölye düzenlenecek. Capoeira, dans gösterisi, karaoke, yarışma, resim performansı, grafiti, ritim, film gösterimi gibi 15 sanat etkinliği gerçekleştirilecek. Fotoğraf, karikatür ve resim sergileri düzenlenecek. 50 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Fuarı gerçekleştirilecek. Ve tabi ‘Türkiye’de Gençlik Politikaları’, ‘Gençlik ve İstihdam’, ‘Gençlik ve Bilişim’, ‘İletişim ve Kariyer’ konularında paneller yer alacak.

Mardin: Hoşgörü başkenti
Festivalin farklı dil ve dinlerden insanların yüzlerce yıldır beraber yaşadığı Mardin’de yapılmasının birçok nedeni var. Mardin’in bölgenin tüm renklerini bir arada bulundurması, yerel yönetimin destek vermesi, ulaşım kolaylığı, bölgedeki büyük kentlerde başka festivallerin düzenlenmesi, altyapının yeterli olması göz önünde bulundurulmuş. Şüphesiz Mardinli ve bölge dışındaki gençlerin bu kentte ısrar etmesinin de büyük etkisi olmuş. Geçen yıl 900 bin kişinin ziyaret ettiği bu kentte düzenlenecek olan festivalin tarihi için Mardin’in ve bölgenin en güzel mevsimi seçilmiş. Gençlik Programları Sorumlusu GAP Gençlik Festivali Koordinatörü Şeyhmus Yılmaz’ın anlattığına göre bu dönemde hava çok sıcak olmuyor. Gündüz kısa kollu, akşamları ise hafif ve uzun kollu kıyafet giymek yeterli. GAP Gençlik Festivali’nin düzenlenmesi için önemli gerekçelerin bulunduğunu anlatan Yılmaz, bölgede gençler arasında diyalog gelişmesine yönelik platformların olmamasını önemsiyor. Gençlerin kendilerini ifade edebileceği ve ürettiklerini sergileyebilecekleri sosyal mekânların yetersizliği, gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmek ve bunları sergilemek, akranları ile paylaşmak için olanakların ve fırsatların az olması, gençlik festivallerinin genelde gelişmiş kentlerde yapıldığına dikkat çekiyor. Bu ciddi organizasyonunu arkasında GAP İdaresi’nin yürüttüğü Gençlik İçin Sosyal Gelişim Projesi kapsamında açılan ve faaliyetler yürüten Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Kilis, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak Gençlik ve Kültür Evleri bulunuyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Mardin Valiliği, Türk Ulusal Ajansı, Habitat İçin Gençlik Derneği, Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi, Bölgedeki YG21 Gençlik Meclisleri, Bölgedeki TOG Örgütlenmeleri, E-Gençlik Derneği, bölgedeki 36 gençlik kuruluşu da festivali destekliyor. Pepsi, İsken, Mayyi Suları, Kuru Kahveci Mehmet Efendi Mahdumları, PİOMAK ve Üniaktivite ise maddi ve ayni katkı sağlıyor. Bilgi için: www.gapgenc.org


Tekin Çelik (18): Bu festival sayesinde çoğu zaman ulaşamadığım, televizyonlardan iç geçirerek özlemle seyrettiğim aktivitelerin Mardin’de gerçekleşecek olması beni şimdiden heyecanlandırıyor. Mardin’in renk renk olacağını, gençlerin uzun süre bu festivalin etkisi altında kalacağını ve çok güzel paylaşımlar olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin değişik yerlerinden ve yurt dışından gençlerin bu festival için Mardin’de buluşacak olması beni şimdiden sevindiriyor.

Seher Başçı (17): Hayatımda hiçbir festivale katılmadım. Bu festivalin biz gençleri Mardin’de ortak bir payda da buluşturması birçok değişikliğin habercisi olacak. Bu organizasyonda; konser, atölye, tiyatro ve kültür sanat etkinlikleri olması beni şimdiden heyecanlandırıyor. Mardin dışından birçok genç gelecek. Belki de bu sayede farklı kentlerden dostlarım olacak. Mardin hiç olmadığı kadar canlı olacak, biz hiç olmadığımız kadar coşkulu…

GAPGENÇ Festivali’nin amacı
1- Gençlerin kendileri ve çevreleriyle ilgili sorunlar hakkında çözüm üretebilecekleri alanlar oluşturmak.
2- Gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetler aracılığıyla kendilerini ifade edebilecekleri alanlar yaratmak.
3- Farklı sosyal ortamlardan gelen gençlerin bir araya gelmesini sağlayarak kültürler arası diyaloga katkı sağlamak.
4- Görece hizmetlere erişimi kısıtlı gençlerin kapasitelerini güçlendirmek, seçeneklerini arttırmak, yerinden imkanlara erişimini arttırmak.
5- Bölge gençlerinin sosyal katılımlarını artırmak, kendilerini ifade edebilecekleri platformlar oluşturmak, gelecek için dostluk köprüleri kurmak.
6- Gençlik alanında bölgesel düzeyden ulusal ve uluslararası düzeye ulusal ve uluslar arası düzeyden bölgesel düzeye bilgi akışını sağlayacak alanların yaratılmasına destek olmak.
7- Farklı yerellerden ve kültürlerden gelen gençlerin ortak katılım araçlarının geliştirilmesine ve paylaşılmasına yönelik bir platform oluşturmak.
8- Bölgedeki gençlerin ve gençlik alanında çalışanların etkileşim ve iletişiminin artmasını sağlamak.
9- Gençlik konusunda kamu ve sivil alan arasındaki diyalogun gelişmesine, gençlerin toplumsal hayattaki rolünün görünür kılınmasına fırsat yaratmak.
 

Sabah
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 16:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?