29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Marmaris'te bir Robinson ailesi

Yunanistan'ın Simi (Sömbeki) Adası'na 4 mil mesafedeki bir koyda 35 yıldır Robinson Cruise hayatı yaşayan çiftin dünya ile tek bağlantısını, pil ile çalışan radyo kuruyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bozburun beldesi açıklarındaki Tavşanbükü Yarımadası'nın Sömbeki Adası karşısındaki en uç noktasında 35 yıldır yaşayan 57 yaşındaki Salih Varol ve 56 yaşındaki eşi Fatma Varol, radyoları dışında teknolojinin hiçbir imkanından yararlanmıyor.

Dünyadaki gelişmeleri pille çalışan radyoları sayesinde öğrendiklerini belirten Salih Varol, “Dünya ile tek bağlantımız pilli radyo. Yaşadığımız koyda elektrik kullanma şansımız yok. Yiyeceklerimizi kendimiz üretiyoruz. Bu 2 odalı toprak evde yaşantımızı sürdürüyoruz. Acil ihtiyaçlarımızı küçük teknemizle Bozburun'a giderek karşılıyoruz. Yaşadığımız koya karayolu ile ulaşım imkansız” dedi

Yaşadıkları koyda mutlu olduklarını söyleyen Varol, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gün boyunca, evimizin yanındaki bahçede çalışıyoruz. Küçükbaş hayvanlarımız var, onlarla ilgileniyoruz. Bahçede çalışıyoruz, bahçe işlerinde en büyük yardımcımız eşeğimiz. Evimizin yanı başında bulunan kaynak suyu bize ve hayvanlarımıza yetiyor. 35 yıldır elektrik ve su faturası derdimiz yok. Yaşadığımız koy Bozburun'a 25, Yunanistan'ın Simi (Sömbeki) Adası'na ise 15 dakika mesafede bulunuyor. Biz buraya Bozburun'da bulunan evimizi bırakarak geldik. Eskiden yaşadığımız koya tekneler bile uğramazdı, son yıllarda tek tük tekneler uğruyor.”

Koyda yetiştirdikleri buğdaydan ekmek yaptığını belirten Fatma Varol ise şöyle dedi:

“4 çocuğumuz var. Onlar ilkokula başlayıncaya kadar Bozborun'da yaşadık. Sonra onları akrabalarımıza bırakıp, maddi imkansızlıklardan 35 yıldır bu koyda yeni bir hayat kurduk. Yaşadığımız yer, bana göre cennetten bir köşe. İlk zamanlar yalnızlık ve sessizlik beni biraz korkuttu ama artık alıştım. Bulaşık makinesi, televizyon ve buzdolabının eksikliğini ise hissetmiyorum.”

AA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 14:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?