22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Mavi ışıktan gün ışığına

Crigler-Najjar Sendromu olduğu için günde 12 saat mavi ışık tedavisiyle yaşayabilen 2 yaşındaki Kübra Esen, yapılan karaciğer nakli sonrası gün ışığına kavuştu.

Odasındaki mavi ışık cihazları kaldırılan ve pijamalarını giyip, anne babasıyla birlikte uyuyabilen Kübra, doktorunun izniyle ailesiyle birlikte Mersin’e tatile gitti.

Kübra, Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ile Prof. Dr. Koray Acarlı’nın yaptığı karaciğer naklinden 19 gün sonra taburcu edildi. Kübra’nın ameliyat yaraları kapanırken, Hakan Esen, iki yıldır kızının kullandığı mavi ışıklı odayı boşalttı. Kendi yaptığı fototerapi cihazını, Crigler-Najjar sendromuna yakalanan bir hastaya gönderdi. Almanya’daki akrabalarının gönderdiği ikinci cihazı ise geri göndermek üzere paketledi. İki yıldır kapalı devre kamera sistemiyle kızlarını mavi ışıklı odadan sürekli izleyen Hakan-Nurgül Esen çifti, yeni hayatlarında pijamalarını giydirdikleri kızlarını aralarına alıp uyuyarak başladı.

HİÇ PİJAMASI YOKMUŞ

Esen ailesi Kübra’nın eve geldiği ilk gün, kızlarına hiç pijama almadığını fark etti. Çünkü Kübra, mavi ışık altında çıplak yatmak zorundaydı. Kübra, evinde, mavi ışıksız ilk gününü 5 yaşındaki ablası Havva’nın pijamalarıyla, anne ve babasının koynunda yatarak geçirdi. Nurgül Esen, "Yıllar sonra ona sarılıp uyumanın verdiği mutluluk iki yıldır çektiğim ve hálá çekmekte olduğumuz tüm sıkıntılara bedeldi. Üç ay sürekli izlenmesi gerekiyor. Üç kez ateşi 39’u buldu, acilen hastaneye götürdük. Neyse ki yapılan tetkiklerde bir şey çıkmadı" dedi.

Kübra’nın doğduğu 10 Ağustos 2005’ten beri ne tatile ne misafirliğe gidemeyen aile, doktorların izniyle akrabalarının yanına Mersin’e tatile gitti. Kübra, ilk kez deniz ve kumla tanıştı, günde yarım saatte olsa bunların keyfini çıkardı.

HER AYIN 13’Ü KABUSU BAŞLADI

Karaciğerini kızına veren Hakan Esen her ayın 13’ünde 10 bin YTL’yi geçen ameliyat taksitlerini ödemeye çalışıyor. İSTOÇ’ta toptan ve perakende koli satışı yapan 31 yaşındaki Hakan Esen, ameliyata kadar yaklaşık 100 bin YTL harcadığını söyledi. Kübra ve kendisinin üç ameliyatı ve yaklaşık 30 günü bulan yatış masrafının 200 bin YTL’ye yaklaştığını belirten Hakan Esen, "Memorial Hastanesi yetkilileri sadece tek naklin parasını 5 taksitle ödeme imkanı verdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Hakan Esen, her hafta zorunlu olarak yapılması gereken 700 YTL’lik tahlilleri, daha önce Kübra’nın karaciğer naklini ücretsiz üstlenen ama acil kadavra karaciğerin bulunması nedeniyle ameliyatı gerçekleştiremeyen Florence Nightingale Hastanesi’nin yine ücretsiz olarak yaptığını söyledi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2007 Pazar 08:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?