22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Medya çalışanlarının yüzde 95´i sendikasız

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel başkanı Ercan İpekçi, "Sendikal haklar kağıt üzerinde var, ancak medya çalışanlarının yüzde 95’i sendikal haklardan yoksun" dedi.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) tarafından düzenlenen "2. Türkiye Gazeteciler Konferansı"nın bugünkü oturumunda, "Medya Çalışanlarının Sorunları" tartışıldı.

İpekçi, burada yaptığı konuşmada, basın çalışanlarının önündeki tehlikelerin; iş kollarının birleştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar, 212 sayılı yasadaki kıdem tazminatı hakkına yönelik düzenlemeler ile Basın Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılan ve 1 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemeler olduğunu söyledi.

"Gazetecilerin fiilen emeklilik hakları bulunmadığını, gazete patronlarının ’biz çalışanlara kıdem tazminatlarını nasıl vermeyiz’in peşinde olduklarını" savunan İpekçi, Türkiye’de gazetecilerin haftada ortalama 48 saat çalıştığını ve bir gün haftalık izin kullanabildiğini ve bu çalışma saatlerinin AB ülkeleri ortalamasının çok üstünde olduğunu anlattı.

İpekçi, 212 sayılı kanunun eksikliklerine karşın gazetecilere pekçok haklar tanıdığını kaydederek, bu kanunun ve elde edilen hakların korunması gerektiğini bildirdi. İş Güvencesi Kanunu’nun da basın çalışanlarına önemli haklar getirdiğini ifade eden İpekçi, "ancak gazete patronlarının kanunu delmek için çalışanlara yeni sözleşmeler dayattığını" öne sürdü.

İpekçi, "Basın Kanunu ve TCK yürürlüğe girdiğinde gazetecilik yapmak artık yasal olarak da mümkün olmayacak" dedi.

"İçinde bulundukları zor koşullara karşın basın çalışanlarının sorunlarına ilgisiz kaldığını" da savunan İpekçi, "gazetecileri sorunlarına sahip çıkmaya ve örgütlenmeye" çağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Doğan Tılıç da, teorik olarak gazeteciler için durumun "karamsar" olduğunu ifade ederek, gazeteciliğin dünyanın her yerinde güven erozyonuna uğradığını, bunun da mesleği olumsuz etkilediğini söyledi.
kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 13:02:10
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 13:20:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?