15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Melet kurşun akıyor

Sivas'ın Koyulhisar ilçesi Çandır mevkiinde bulunan kurşun, çinko ve bakır madeninden bırakılan kimyasal atıkların Ordu ilini boydan boya kat ederek Karadeniz'e dökülen Melet Irmağı'na bırakmaya devam ettiği belirtildi.

Son 10 yıl içerisinde Sivas Valiliği ve Ordu Valiliği başta olmak üzere Ordu'da bulunan sivil toplum kuruluşları ve tüzel kişilikler tarafından defalarca Sağlık Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı'na şikayet edilen, hakkında bir kaç kez tutanak tutulan ve soruşturma başlatılan ve maden tesisindeki kimyasal atıkların Melet Irmağı'na bırakıldığı ortaya çıktı. Melet Irmağı'nı günlük yaşamın her alanında kullanan Mesudiye ilçesinde vatandaşlar, ırmağın son dönemde renkli akmaya başladığını belirtiler.

Mesudiye Kaymakamlığı ise ırmağın kimyasal atıklar sebebiyle hayli kirlendiğini kaydederek, resmi internet sitesinde bu soruna dikkat çekti. Kaymakamlığın sitesinde 'Melet çamur akıyor!" başlığı altında yazılan haberde, "Mesudiye topraklarında doğan ve ilçe merkezinden geçen Ordu ilinin en uzun ırmağı olan Melet Irmağı son günlerde çamur akıyor. Fakat çamur akmasının nedeni yağan yağmurlar değil, Sivas'ın Koyulhisar ilçesi Ortakent beldesinde bulunan maden ocağı işletmesinin atık sularını ırmağa bırakması. Maden işletmesinin atık sularını özellikle yağmur yağdıktan sonra bırakması akan çamurun yağmur nedeniyle oluşuyor görüntüsünü vermektir. Mesudiyeli vatandaşlarımız 'Irmakta balık ölümlerine neden olan bu durumun bir daha yaşanmamasını ve ilçemizin sembolü olan Melet Irmağı'nın çöp ve maden atıklarından tamamen arındırılmasını istiyoruz' dediler" denildi.

İKİ BAKANLIK ÇARESİZ KALDI

Sivas'ın Koyulhisar ilçesi Çandır mevkiinde bulunan kurşun, çinko ve bakır madeni için Çevre Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda rapor üzerine rapor hazırlamış ancak bir sonuç alınamamıştı. Daha önce Çevre Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan bir 'Tutanak'ta, maden ocağının atıklarını ırmağa bıraktığı belirtilerek, "Flatasyon tesisinin değişik yerlerinden kontrolsüz bir şekilde atık suların ortama deşarj edildiği ve bu atık suların arazinin eğimine uyarak Melet Irmağı'na döküldüğü belirlenmiştir" denildi.

Yine Çevre Bakanlığı tarafından geçmiş yıllarda Sivas Valiliği'ne gönderilen yazıda, Valiliğin dikkati çekilerek "Bütün bu gelişmelere rağmen özellikle Ordu Valiliği kanalıyla tesis hakkında Bakanlığımıza yapılan şikayetlerin artarak devam ettiği ve bu şikayetlerde tesise ait atık suların doğrudan Melet Irmağı'na deşarj edildiği belirtilmektedir. Bu nedenle söz konusu tesisin denetlenerek atık suların arıtılmadan Melet Irmağı'na deşarjının önlenmesi ve gerekirse yasal işlemin yapılması gereğini arz ederim" deniliyordu.

Ordu Valiliği'nin Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği bir yazıda ise Melet Irmağı'nın Ordu yöresi için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Buna göre yazıda, "İl merkezimizden denize dökülen Melet Irmağı boyunca bir çok yerleşim yeri bulunmaktadır. Bu ırmaktan yerleşim yerleri içme suyu temin etmekte, ayrıca tarımsal amaçlı kullanılmakta ve balık tutulmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Bütün bu yazışmalar sonunda gerekli denetimi yapmadığı belirlenen Sivas Valiliği ise Sağlık Bakanlığı tarafından uyarılmıştı. Sağlık Bakanlığı tarafından Sivas Valiliği'ne gönderilen yazıda söz konusu tesis hakkında yıllardır yazışma yapılmasına rağmen gerekli işlemin yapılmadığını belirterek, 'gerekli işlemin yapılması ve bir daha yazışmaya meydan verilmemesi' istenmişti. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaklaşık 1 milyon nüfuslu Ordu ilinin 50 yıllık içme suyunun sağlanması için Melet Irmağı üzerinde baraj inşa ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 16:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?