28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Menderes'lerin mücevherleri

Müzayedeye, Menderesler'in mücevherleri damgasını vurdu... Sultan Vahdeddin'in mührü ile Türkiye'nin gündemine oturan Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin düzenlediği Yeni Yıl Müzayedesi'ne Adnan Menderes ve eşi Berin Hanım'a ait aile mücevherleri damgasını vurdu.


Adnan Menderes'in eşi Berin Menderes'e ait mücevherler 89 bin 150 YTL'ye alıcı buldu. 

Müzayedede Menderes ailesine ait mücevherler 89 bin 150 YTL'ye alıcı buldu. Eski Son Havadis gazetesinin sahibi işadamı Mustafa Özkan, Menderes ailesine ait mücevherlerin tamamına yakınını muayyen bedelin 2 katına satın aldı. Menderes ve ailesine büyük saygı ve sevgisi olduğunu söyleyen Özkan, mücevherleri almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 11 ayrı parçadan 7'sini alan Özkan, "Adnan Menderes, benim için her zaman çok büyük bir öneme sahipti. 

Ölümünün ardından ona ve ailesine ait mücevherlere sahip olmak bana tarifsiz bir mutluluk veriyor." diye konuştu. Menderes ailesinin özel izni ile satışa çıkartılan müzayedede Adnan Menderes'in eski gelini İpek Kıramer de vardı. Satın alınan koleksiyonda bir tür pırlantalı iğne, iki taş pırlantalı yüzük, pırlantalı ve mineli broş, iki altın tabaka yer alıyor.

Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin düzenlediği yeni yıl müzayedesi Raffi Portakal'ın başkanlığında yapıldı. Günlerdir konuşulan müzayedenin en değerli parçalarından olan ve 140 bin YTL başlangıç fiyatıyla artırmaya çıkarılacağı duyurulan "Sultan Vahdeddin'in Altın Saltanat Mührü" müzayededen çıkarılmıştı. Mühür satıştan birkaç gün önce Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın uyarısı ile Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç'un araya girmesi sonucu müzayededen çekilmişti. Müzayedede Menderesler'in mücevherlerinden sonra en büyük ilgiyi Türk resim sanatının büyük ustalarından İbrahim Çallı'nın bir eseri gördü. İbrahim Çallı'ya ün kazandıran "Maşlahlı Kadınlar" serisinin en gözde örneklerinden "Maşlahlı Kadınların Büyükada Sefası" adlı eser, artırmada 500 bin YTL'ye çıkarak, Conrad Oteli'nde gerçekleştirilen müzayedenin en pahalı eseri oldu. Tablo Nuri Özaltın adlı bir müteahhit tarafından alındı. Müzayedeye başkanlık yapan Raffi Portakal ise Rus mineli dürbünü kendi satın aldı. Müzayedede Feyhaman Duran'ın "Narlı Natürmort" adlı tablosu 42 bin YTL'ye, tuğralı gümüş bir çift şamdan 30 bin YTL'ye, Semiha Berksoy'un otoportresi 22 bin YTL'ye, Nazım Hikmet'in annesi Celile Hikmet'e ait natürmort 10 bin YTL'ye satıldı. Öte yandan müzayedede iki adet salatlı gümüş kamçı, askerî müze tarafından kimin alındığının bilinmesi şartı ile satıldı. Sultan Birinci Abdülhamid tuğralı berat-ı hümayunlar ise Topkapı Sarayı'nın verilenlerin bilinmesi şartı ile satışa çıkarıldı.

Nergihan Çelen/Zaman
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 09:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?