19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Mesut bebeği kim tedavi edecek?

Küçük Mesut daha 10 aylık. Doğuştan hidrosefali (kafa içinde su birikimi) hastası. Çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi görmesi gerekiyor. Ancak başvurduğu hastanelerden geri çevrildi.

Boş yatak olmadığı için ameliyat edilemeyen bebeğin kafasındaki su boşaltılamıyor. Başı her geçen gün büyüyerek Mesut'u ölüme yaklaştırıyor. Çaresiz baba Necati Seçkin, oğlunun kafasından acılar içinde şırıngayla su çekildiğini anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. "Başına şant cihazı takılamadığı için iğneyle su alıyorlar. Hastane, 'Kendinize yoğun bakımı olan bir yer bulun' diyor. Ancak hiçbir hastanede boş yer yok. Evladım gözümün önünde ölüyor." sözleriyle çaresizliğini anlatıyor.

İki aydır İstanbul Vakıf Gureba Hastanesi'nde yatan minik Mesut'un tedavisi, Türkiye'deki çocuk yoğun bakım ünitesi yetersizliğine takıldı. İstanbul'da sadece üç hastanede çocuk yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Alandaki eksiklik yüzünden birçok çocuk tedavi edilemeden hayatını kaybediyor. Minik Mesut da ameliyat olmazsa yakın bir zamanda yaşamını yitirebilir. Rahatsızlığı sebebiyle bugüne kadar 5 operasyon geçiren Mesut, geçtiğimiz mart ayında özel bir hastanede dünyaya geldi. Bel bölgesinde açıklık ve akıntı olduğu gözlendiği için ameliyat edildi. Kısa bir süre sonra baş çevresi büyümeye başlayan bebeğe, hidrosefali teşhisi konuldu. Başında su biriken küçük Mesut'un kafasına 30 Mart'ta şant cihazı takıldı. Baştaki sıvıyı boşaltan cihaz temmuzda tıkandı. İkinci bir şant takıldı. Aile, 'bebeğimiz iyileşti' derken, Mesut bu sefer de enfeksiyon kaptı. Eylül ayında Vakıf Gureba Hastanesi'ne getirilen çocuk, solunum zorluğu çektiği için Çapa Tıp Fakültesi KBB servisine sevk edildi. Burada soluk borusu ameliyatı geçirdi. Bir süre sonra şant tekrar tıkandı. Bütün müdahalelere rağmen durumu düzelmeyen bebek, ekimde Vakıf Gureba'ya yatırıldı. Bir ay sonra şant, karnında şişkinlik yapıyor gerekçesiyle çıkarıldı. Bir aydır içindeki su boşaltılamadığı için küçük çocuğun kafası büyüyor. Yaşaması için tek çare ise yoğun bakım ünitesi bulunan bir hastanede ameliyat olması.

Bu arada Sağlık Bakanlığı aralarında çocuk yoğun bakım uzmanlarınında bulunduğu yan dal uzmanlıkları için 4-5 yıl önce ciddi bir çalışma hazırladı. Fakat o dönemde aralarında Türk Tabipler Birliği'nin de bulunduğu bazı örgütlerin Danıştay'a açtığı davalar neticesinde düzenleme iptal edildi. Tıpta Uzmanlık Kurulu, yeni dönemde bu atamaları gerçekleştirmeyi planlıyor.

80 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı düşüyor


Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, normal şartlarda 30-40 bin çocuğa bir yoğun bakım yatağı düşmesi gerekirken Türkiye'de bunun 70-80 bin olduğunu belirtiyor. İstanbul'da ise 280 bin çocuğa bir yatak düştüğünü kaydeden Karaböcüoğlu, bu daldaki uzman hekim açığına da dikkat çekiyor. Türkiye'de çocuk yoğun bakım uzmanı sayısının 30-40'ı geçmeyeceğini ifade ediyor. Rakamlar da durumun aciliyetini ortaya koyuyor. Türkiye'de çocuk yoğun bakım yatağı 100 civarındayken, 15 milyonluk İstanbul'da bu sayı 20 civarında.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 16:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
büşra nur torun IP: 95.7.178.xxx Tarih : 7.04.2013 18:10:04

 allah yardımcınız olsun