29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Meteoroloji'den önemli uyarı

İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren yağmur ve fırtına etkisini artırdı. Fırtına nedeniyle ağaçlar devrilirken, Beşiktaş sahilinde ise karaya dev dalgalar vurdu. Kartal ve Pendik sahilinde 5 gemi karaya oturdu. Meteoroloji bugün de İstanbul ile birlikte 13 il için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Taksim Meydanı ve Beyoğlu'nda yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, çareyi otobüs duraklarına ve işyerlerinin saçaklarının altına sığınmakta buldu. Fırtına nedeniyle kaldırımlarda bulunan bazı ağaçlar devrilirken, oluşan dev dalgalar ise Beşiktaş Dolmabahçe sahilindeki mermerleri yerlerinden söktü.

 

5 GEMİ KARAYA OTURDU
 

Kentte gece boyunca etkili olan karayel ile sabah saatlerinde etkisini artıran lodos, Pendik ve Kartal sahillerinde gemilerin sürüklenmesine neden oldu.

 

 

PENDİK'TE YÜK GEMİSİ KARAYA OTURDU
 

Pendik sahilinde içinde 3 mürettebat bulunan Malta bandıralı 'Pearl Valletta' isimli yük gemisi, karaya sürüklendi. Kıyıya çarpan yük gemisinin gövdesinde hasar oluşurken, 3 mürettebat ise kendi imkanlarıyla Pendik Marina'ya çıktı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, geminin içinde birilerinin olması ihtimaline karşın, "Gemide kimse var mı?" şeklinde polis otosundan defalarca anons yaptı. Polis ekipleri, 3 kişinin kendi imkanlarıyla karaya çıktığını öğrenmelerinin ardından olay yerinden ayrıldı.

 

 

KARTAL SAHİLİNDE 4 GEMİ SÜRÜKLENDİ
 

Sabah saatlerinde havanın aydınlanmasıyla birlikte Kartal sahilde de 4 geminin daha karaya oturduğu görüldü. Bilgili Biraderler, Kumdaş 2, Enko ve İsmet Atasoy adlı gemiler kıyıya vurdu. Kıyıya oturan gemilerde de kayalıklara çarpmadan kaynaklanan derin yarıklar meydana geldi. Bazı gemilerin mürettebatları kendi imkanlarıyla gemileri kurtarmaya çalışıyor. Karaya oturan gemilerin yanı sıra bazı sandalların da suya gömüldüğü görüldü.
 

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ VE FIRTINA UYARISI
 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden bu sabah yapılan açıklamada öğle saatlerinden itibaren İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Ordu ve Giresun, akşam saatlerinden itibaren Düzce, Zonguldak, Bartın, İnebolu ile gece saatlerinde Trabzon, Rize, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde de kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Aşırı yağış ve fırtına için gerekli önlemlerin alınması istendi.

KARADENİZ'DE TAM FIRTINA, BATI VE ORTA AKDENİZ'DE FIRTINA BEKLENİYOR

Halen Batı Karadeniz'de batı ve güneybatı, batısı kuzeybatı yönlerden esen 7 ila 9 kuvvetinde ( 60- 90km/s) kuvvetli fırtına, öğleden sonra 8 ila 10 kuvvetinde (75-100km/s) tam fırtına'ya, Doğu Karadeniz’in batısında öğle 6 ila 8 kuvvetinde (50-70km/s) fırtına, akşam 8 ila 10 kuvvetinde (75-100km/s) tam fırtına’ya, doğusunda gece 6 ila 8 kuvvetinde (50-70km/s) fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Batı Akdeniz’de kuzeybatıdan, Orta Akdeniz’de güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-70km/s) fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

 

 

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:

İSTANBUL: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. (10)

ANKARA: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ilk saatlerde doğu ilçeleri (Ş.Koçhisar, Evren vb) kısa süreli ve yerel yağmur ve sağanak yağışlı (11)

İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu geçecek. Rüzgar, kuzey yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. (15)

ADANA: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların kuvvetli olması bekleniyor. (26)

ANTALYA: Parçalı ve çok bulutlu, doğu ilçeleri (Serik, Alanya, Gazipaşa, Manavgat, İbradı, Gündoğmuş, Side) aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (21)

SAMSUN: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı (16)

ERZURUM: Parçalı ve çok bulutlu (16)

DİYARBAKIR: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı (25)

BÖLGELERDE HAVA DURUMU

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:

MARMARA: Bölge genelinin çok bulutlu ve aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ile zamanla Bursa ve Bilecik çevrelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların öğle saatlerinden itibaren Kırklareli, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın bölgenin batısında kuzey ve kuzeybatı (Karayel), doğusunda güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esmesi bekleniyor.

EGE: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Kütahya ve Uşak çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yağmur ve sağanak, Kütahya'nın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın; Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden yer yer kuvvetli (40-60 km/s) olarak esmesi bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde hafif buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Parçalı çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Mersin, Adana, Osmaniye, K.Maraş, Hatay çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli olarak esmesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, güney ve doğusu ile sabah ilk saatlerde Ankara'nın doğu ilçelerinin (Evren, Ş.Koçhisar vb) aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerinde hafif buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yağmur ve sağanak, akşam saatlerinde Bolu, Kastamonu ve Karabük çevrelerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların akşam saatlerinden itibaren Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük ve İnebolu çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz ile zamanla Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin çevrelerinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Ordu ve Giresun ile gece saatlerinden itibaren Trabzon ve Rize çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, Malatya ile öğle saatlerinden itibaren Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Elazığ, akşam saatlerinden sonra Bitlis çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinde Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, G.Antep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır ile akşam saatlerinden sonra Batman ve Siirt çevrelerinin aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden sonra Adıyaman çevrelerinde lokal olarak kuvvetli olması bekleniyor.

 

...
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2011 Salı 15:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?