19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Metrobüste eşitlik gerekli

Metrobüs hattı açılırken eleştirilerini sıralayan engelli dernekleri ne yazık ki haklı çıktı. Duraklardaki sorunlar yüzünden metrobüs kolaylığından yararlanamayan engelliler, 'fırsat eşitliğinin sağlanması için' dava açtı

Metrobüs eleştirilse de yüz binlerce İstanbullunun hayatını kolaylaştırdı. Recep Mersin hariç. Belden aşağısı tutmayan Recep Mersin, metrobüsten yararlanma konusunda ‘fırsat eşitliği’ istiyor.
“Duraklara giremediğimiz için otobüslerin (engelli araçlarına) uygun olması bir anlam ifade etmiyor. Belediyeden durakları düzeltmesini istiyoruz. Bu bizim yasal hakkımız. Devlet ayrımcılık yapmamalı...”
2003 yılında uğradığı silahlı saldırı sonrası belden aşağısının felç olduğunu anlatan 40 yaşındaki Recep Mersin, engellilerin tedavileri için çok sık kullandığı Şirinevler’deki İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne giderken, metrobüsü kullanmanın imkânsızlığını bu sözlerle anlatıyor...

‘İkaz ettik, geçiştirdiler’
İstanbul’da trafik sıkışıklığına çare olarak hayata geçirilen ‘Metrobüs Projesi’ Hollanda’dan alınan Phileas marka otobüslerin arızalanması, projenin yanlış olduğu, otoyolu sıkıştırdığı, yolların aşındığı gibi tartışmalar yüzünden sık sık gündeme geldi. Metrobüsün bu seferki şikâyetçileri ise fiziksel engelliler oldu. Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD), tüm engelliler adına, İstanbul 2’nci İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
Dernek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, engellilerin kullanımına uygun olmayan duraklara, rampa ve özürlü asansörü ile görme engellilere uygun taban sistemlerinin yapılmasını istedi.
Dernek Başkanı Süleyman Akbulut, tüm engelliler adına açtıkları davayla ilgili şunları söyledi:
“İlk incelemelerimize göre İETT Kampı, Küçükçekmece, Şirinevler, Bayrampaşa, Edirnekapı, Ayvansaray, Halıcıoğlu, Perpa, SSK Hastanesi, Çağlayan ve Zincirlikuyu ile Kadıköy’de yeni hizmete giren dört durak, engelli kullanımına uygun değil. Metrobüs hattının yapımı öncesinde ve yapılışındaki ikazlarımızı dinlemediler. Sonrasındaki uyarılarımızı ise ‘Tamam yapıyoruz, çalışmalarımız sürüyor’ cevaplarıyla geçiştirdiler. Birçok insan mağdur oldu ve olmaya devam ediyor. Bizde bu yüzden durakların düzeltilmesi için dava açtık. Düzenleme yapmazlarsa, ayrımcılık yaptıkları için ceza davası da açacağız.”

Yasalar ihlal edildi
TOHAD Başkan Yardımcısı Avukat Süleyman Bayramoğlu da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin metrobüs durakları yapılırken çiğnenen yasa maddelerini sıraladı:
“Anayasa’nın 61’inci maddesinde yer alan ‘Devlet sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır’ hükmü. 3194 sayılı İmar Kanununu’nda yer alan ‘Fiziksel çevrenin, özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanabilir kılınması’ hükmü. Temmuz 2007 tarihinde e kabul edilen 5378 Özürlüler yasasında yer alan geçici üçüncü maddesinde yer alan ‘Büyükşehir belediyeleri, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplutaşıma hizmetlerinin özürlülerin erişebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır’ kararı. Aynı yasayla ilgili olarak yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ve Türkiye’nin imza attığı, Engellilerin Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına Dair Sözleşme’nin ilgili maddeleri.”
 

Radikal
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 20:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?