27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Minibüsçünün aşkı karşılıksız

Yolcu minibüslerindeki yazılar, Diyarbakır’da araştırma konusu oldu. 100 minibüs şoförüyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, araçlardaki yazılar çalışılan güzergaha göre değişirken, yazılarda en çok da karşılıksız aşk konu ediliyor. 

“Ağırdır sevmelerim her yürek taşıyamaz”, “Seni kalbimin şehrine gömdüm”, “Hayat seninle güzel”... Bunlar hemen her şehirde görebileceğiniz, toplu taşım araçlarının içine yazılan yazılardan sadece birkaçı.

Araç sürücülerinin duygularını ifade etmekte kullandığı bu cümleler, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mazhar Bağlı’nın yaptığı bir araştırmaya konu oldu.

Mazhar Bağlı, kent merkezindeki 13 toplu taşım güzergahındaki 100’e yakın minibüsün sürücüsü üzerinde bir araştırma yaptı. Yazıların, araçların çalıştığı güzergaha göre değiştiğine dikkat çeken Bağlı’ya göre, en çok karşılıksız aşk konu ediliyor.

GÜZERGAHA GÖRE DEĞİŞİYOR
Bağlı, “Bildiğiniz gibi, dolmuşlarla ilgili sosyolojik sözler söylenir. Yazılarla, kendi duygularını arabeskleşen deyimlerle dile getiriyorlar. Semtler arasındaki dolmuşlardaki yazıların herhangi bir farklılığı var mı? Böyle birşeyi beklemiyorduk. Toplu Konut ve Ofis, Bağlar-Ofis arasında çalışan dolmuşlarda, bu duygular daha fazla dile getiriliyor. Önemli bir kısmı, kendi hayat felsefesini bir cümleyle ifade ediyor” dedi.

Bağlı, yazılarda ön plana çıkan konunun karşılıksız aşk olduğunu belirterek, “Ya benimsin ya kara toprağın’ gibi sözler, karşılık bulamamış aşkları anlatan yazılar var. Kullanılan kavramlarda farklılık var. Daha çok sonu gelmez bir aşk peşinde koşan ifadeler var” diye konuştu.

Bağlı, araştırmasının ikinci bölümünde ise, sürücülerin dinlediği müziği mercek altına alacak.

NTV
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2006 Cuma 13:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?