20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

MMS'leri engellemek mümkünmü

Cep telefonuna gelen ‘izinsiz reklam mesajları’ndan rahatsız olmayan var mı? Gereksiz mesajlarla başedemeyenler, GSM operatörlerine şikayetlerini bildiriyor. Ama milyar dolarlık cirolara sahip GSM operatörleri bu sorunu çözemiyor (!) Peki neden? 

Cep telefonu kullanan insanların son yıllardaki en büyük sıkıntısı, cep telefonlarına ‘kendilerinden habersiz ve izinsiz’ olarak gönderilen reklam mesajları. Gün ortasında ciddi bir toplatının tam ortasında sizi rahatsız eden, konsantrenizi bozan reklam mesajları, gece yarısı ya da sabahın körü demiyor, her an gelebiliyor. Peki bu firmalar numaranızı nereden buluyor? Yaptığınız alışverişler sonrasında kasada ödeme yaparken doldurduğunuz formlardan, kredi kartlarına başvururken verdiğiniz numaralardan… Siz masum bir şekilde adınız, soyadınız ve -e-posta adresinizin de yer aldığı forma cep telefonu numaranızı yazıyorsunuz. Bunu yazmaktaki amacınız sadece o firmanın veya ürünün bilgilerini almak! Verdiğiniz bilgiler ilgili firmanın veri tabanına kaydediliyor. Firma GSM operatörleriyle yaptığı anlaşma gereği veri tabanında bulunan numaralara toplu olarak bilgilendirme mesajları gönderebiliyor. Buraya kadar her şey normal! Fakat iş bundan sonra değişiyor. Siz numaranızı A firmasına vermişken bir de bakıyorsunuz ki, kısa bir süre içerisinde B, C, D ve E firmalarından da mesajlar gelmeye başlamış. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya bunun sebebini; firma sahiplerinin ve GSM operatörlerinin etik olmayan davranışları ile o firmalarda çalışan personelin veri tabanındaki bilgileri çalarak diğer firmalara satması olarak gösteriyor. Nazım Kaya, reklam mesajıyla taciz edilmek istemeyen kişileri, hiçbir yere cep telefonu numaralarını yazmamaları konusunda uyarıyor!

***

“Operatörlerin yaptığı etik değil”

Cep telefonlarına kendilerinden habersiz ve izinsiz olarak gönderilen mesajlardan kurtulmak isteyenler, GSM operatörlerini arıyorlar. “Her gün izinsiz olarak onlarca reklam mesajı geliyor. Artık bıktım usandım. Ben bu tür mesajların gelmesini istemiyorum. Bu mesajların gelişini engelleyebilir miyim?” dediğinizde üç GSM operatörünün müşteri temsilcisi de aynı soruyu soruyor: “… Tabii, numaranızı öğrenebilir miyim?” Birkaç saniyelik işlemin ardından verilen cevaplar da hemen hemen birbirinin kopyası! “Numaranızı verdiğiniz firmadan gelen mesajları engelleyebiliyoruz da, size izinsiz olarak mesaj gönderen firmaları engelleyemiyoruz. Aslında engelleniyor da, şunu engelleyemiyoruz. Bizim gönderdiklerimizi engelliyoruz da, alışveriş merkezlerinden ve bankalardan gelenleri engelleyemiyoruz. Engelliyoruz da, engelleyemiyoruz… …liyoruz da, … leyemiyoruz…”

Anlamışsınızdır; işin ilginç bir tarafı da bu noktada ortaya çıkıyor. GSM operatörleri mesaj gelmesini istediğiniz ve numaranızı bizzat verdiğiniz firmaları engelleyebiliyorken istemediğiniz mesajları gönderen firmalardan hiçbirini engelleyemiyor! Nazım Kaya, bu durumu şöyle açıklıyor: “GSM operatörlerinin yaptıkları etik değil! Kaçamak cevaplar verecekleri yere, sorunu tamamen nasıl halledebiliriz onu söylesinler. Operatörler, telefon numaramı kendi rızamla verdiğim yeri engelleyebiliyorlar; fakat beni günde onlarca kez taciz eden reklam mesajcılarını engelleyemiyor! Bu firmalar da toplu mesaj gönderimi yapıyorlar. Senin GSM operatörü olarak bundan haberin nasıl olmaz? Hiç şikâyet edilen firmalara açıp sormuşlar mı, ‘benim şebekem üzerinden bu mesajları gönderiyorsun ama tüketicinin izni var mı buna?’ diye?”

***

“Firmalar müşteriye para ödemeli”

Türk Telekomünikasyon Şirketi’nden konuyla ilgili alınan bilgi şöyle: “…22 Aralık 2004 tarihli Abonelik Sözleşmelerinin Abone Tercihleri bölümünde; abonelik sözleşmesi yapılırken işletmecinin kendisinin ya da üçüncü kişilerin reklamlarının gönderilip gönderilemeyeceği, telefonun özel fiyatlı servis sorgulamalarına kapalı olup olmayacağı vb. hususlarda abonelerin onayları alınması hususları düzenlenmiş bulunmaktadır. Yönetmelik hükümleri uyarınca; telefonuna istenmeyen mesajlar gelen abonenin, abonesi olduğu operatöre başvurusu halinde söz konusu mesajların gönderilmesinin engellenmesi gerekmektedir. Bu mevzuat düzenlemelerinde SMS gönderme saatleriyle ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.” Tüketiciler Birliği, bu yönetmeliğin yetersiz olduğunu ve tüketicinin hakkını korumadığını açıklıyor: “Diyelim ki numara pazarlayan firmaların ağına düştüm. Ben Sim kartımı sadece GSM’den görüşme hizmeti almak için kullanıyorum halbuki! Şimdi ben tek tek o firmaları arayıp, ‘bana mesaj gönderiyorsunuz, ‘zahmet olmazsa’ sizden böyle bir şey istemiyorum!’ mu diyeceğim? Tüketicinin ne zorunluluğu var buna?”

Konu hakkında tam anlamıyla bir yasal düzenlemenin bulunmadığını söyleyen Nazım Kaya, izinsiz reklam gönderen firmalara cezai yaptırımın olması gerektiğini savunuyor. Nazım Kaya kısa bir süre içinde reklam kuruluna, SMS yoluyla reklam tekniklerinin tüketicinin bilgisi olmadan, izni olmadan yapılmaması gerektiğini teklif edeceklerini belirtiyor. Oysa Batı ülkelerinde bu tür mesajlarla tüketicinin rahatsız edilmesi birçok kanunla yasaklanmış durumda. Avrupa ve Amerika’da cep telefonunuza ticari mesajlar geliyorsa siz gönderenden reklam ücreti talep edebiliyorsunuz. Darısı Türkiye’nin başına!

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 19:17:23
Güncelleme :19 Temmuz 2008 Cumartesi 19:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?