30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Mülteci sayısında patlama

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2007’de mülteciler ve zorunlu göç edenlerin sayısının 67 milyona ulaştığını, bu sayının bir rekor olduğunu bildirdi.

UNHCR’nin dün açıklanan raporunda, ülkesinden kaçmak zorunda kalanların sayısının geçen yıl 9.9 milyondan 11.4 milyona yükseldiği, bu rakamın yarıya yakınını Iraklı ve Afgan mültecilerin oluşturduğu belirtildi. Raporda, geçen yıl şiddet eylemleri nedeniyle ülke içinde göç edenlerin sayısının yüzde 6.5 artarak 26 milyona çıktığına dikkat çekilirken, 25 milyon kişinin daha doğal afetler nedeniyle evsiz kaldığı vurgulandı. Bu sayılara Filistinli mültecilerin de eklenmesiyle 2007’de mültecilerin ve zorunlu göç edenlerin sayısının 67 milyona ulaştığı bildirildi.


3.1 milyon Afgan mültecinin tüm dünyadaki mülteci sayısının yüzde 27’sini oluşturduğuna, Irak’ın da 2.3 milyon mülteciyle ikinci sırada geldiğine dikkat çekildi. 2.3 Iraklı mültecinin yaklaşık 2 milyonunun Suriye ve Ürdün’e sığındığı vurgulandı.
UNHCR, en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkenin Pakistan olduğunu, bu ülkeyi Suriye, İran, Almanya, Ürdün, Tanzanya, Çin, İngiltere, Çad ve ABD’nin takip ettiğini bildirdi.


Raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali ve Sudan’daki silahlı çatışmalar ve yoğun insan hakları ihlallerinin de mülteci sayısının artmasında etkisi olduğu kaydedildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, 2001-2005 yılları arasında mülteci sayısında gerileme görüldüğünü, ancak son iki yıldır bu sayının arttığını söyledi. Guterres, dünyada halen yaşanmakta olan çatışmalar, kötü yönetim, iklime bağlı çevresel sorunlar ve gıda fiyatlarındaki artış yüzünden çok sayıda insanın daha evlerinden olabileceğini belirtti.

...
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 07:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?