20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Mülteciler ölüm orucunda

Kırklareli’nde bulunan Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi’nde tutulan İranlı Zahra Nasiri Seyithalan, Raha Hosenzadgan, Mohammad Ali Javelpoor, Latife Derya Neverdi ve Saeed Kazamini’nin avukatı Levent Kanat, müvekillerinin ölüm orucuna başladığını duyurdu.

AİHM’DEN TEDBİR

Av. Levent Kanat, daha önce Afyonkarahisar ve Burdur’da yaşayan müvekilleri hakkında sınır dışı kararı verildiğini, ancak bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) durdurulduğunu ve bunun üzerine Kırklareli’ne getirildiklerini söyledi. “Görüşmesi bekler durumda” olan İranlı müvekillerinin Barınma Merkezi’ne konmasının hukuka aykırı olduğunu ileri süren Kanat, müvekillerinin salınarak geçici ikamet belgesi verilmesi gerektiğini söyledi.

“YEMEK YİYORLAR” 

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş ise “ölüm orucu” eylemindeki mültecilerin zaman zaman yemek yediğini, olayla ilgili bir psikiyatr ile doktorun görevlendirildiğini söyledi. Söz konusu kişilerin sağlık ekibinin desteğini kabul etmediklerini belirten Vali Coş, buna rağmen görevlendirilen psikyatr ve doktorun merkezde bulunduğunu kaydetti. Coş, “Bu kişilerin dertleri ülke içine salınıp, serbest bırakılmak. Biz konuyu ilgili bakanlığa bildirdik. Bakanlıkta gerekirse BM temsilcileriyle görüştükten sonra bize dönüş yapacak. Şu anda bekleme aşamasındayız. Valilik olarak bakanlıktan gelecek olan talimatlar doğrultusunda hareket edeceğiz” diye konuştu.

‘MÜLTECİLİĞİ BM KABUL ETTİ”

Helsinki Yurttaşlar Derneği tarafından yapılan açıklamada da şunlara dikkat çekildi: “Üçü kadın, biri yetişkin erkek, biri 14 yaşında çocuk, beş İranlı sığınmacı, kampta haksız yere tutulmalarını protesto etmek için 27 ağustosta açlık grevine başladı. Açlık grevinde olanlardan dördünün uluslararası hukuka göre ‘mültecilik’ durumları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Ofisi tarafından tanınmış durumda; birinin ise BMMYK’ya yaptığı başvuru değerlendirme aşamasında. Bu beş sığınmacı daha önce Emniyet tarafından sınır dışı edilmek istenmiş; ancak avukatlarının AİHM’ye yaptığı başvurular neticesinde, Mahke-me’nin ülkelerinde zulüm görme riskleri bulunduğuna kanaat getirmesiyle, sınır dışı işlemleri ancak AİHM’den çıkan tedbir kararlarıyla durdurulabilmişti. Sınır dışı edilme kararının durdurulmasından sonra bu sığınmacıların serbest bırakılması için avukatların idare mahkemesi ve Emniyet makamları nezdinde yürüttüğü çabalar bugüne kadar sonuç vermedi. Açlık grevindeki sığınmacılar aylardır (bilindiği kadarıyla ikisi şubat, biri mart, ikisi de nisan ayından bu yana) Kırklareli Kampı’nda alıkonmaya devam edilmektedir.”

İSYAN ÇIKMIŞTI 

Beş İranlı’nın bulunduğu Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barınma Merkezi, mültecilere kötü muamele yapıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. İddialar üzerine Vali Coş, basın mensuplarına misafirhaneyi gezdirmişti. Geziden kısa bir süre sonra 12 Haziran 2008’de isyan çıkmıştı. Polisin gaz bombası ve silahlarla müdahale ettiği isyan neticesinde bir mültecinin kaza sonucu vurularak öldüğü açıklanmıştı.

Taraf
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 14:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?