27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Müzik dinleten esnafa hapis şoku

Adana'da işyerinde televizyondan izinsiz müzik dinlettiği iddiasıyla hakkında dava açılan kafeterya işletmecilerinden Yunus Demiroğlu, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 6 bin lira para cezasına çevrildi.

 

Geçen şubat ayında, kent merkezinde 'Kafeteryalar Sokağı' olarak bilinen Cemalpaşa Mahallesi 63006 Sokak'a giden polis, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) temsilcisi avukatlar, işyerlerinde televizyon ve radyodan müzik açarak, müşterilerine dinleten kafeterya sahipleri hakkında tutanak düzenledi. Daha sonra kafeterya sahipleri hakkında, 'Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefetten 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kafeterya sahiplerinden Yunus Demiroğlu, yargılandığı Adana 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası, 6 bin lira para cezasına çevrilen Demiroğlu, cezanın kabul edilemez olduğunu savundu.

Uyarılmadık

Karara itiraz edeceğini belirten Demiroğlu, "İşyerindeki televizyonda müzik kanalı açık olduğu için 6 bin lira para cezasına çarptırıldım. Buradaki tek suçum, işyerindeki televizyondan müzik dinletmekmiş. Bu konu hakkında bize bir uyarı yapılmadı. Sonuçta esnafız. Esnaf ve sanatkarlar odaları ile görüşülüp, esnafa uyarı yapılabilirdi. Ancak hiç bir uyarı yapılmadan hakkımda dava açılıp, para cezası kesildi. Bu ceza kabul edilemez" dedi. Hakkında açılan dava devam eden işyeri sahiplerinden Bilal Er ise kendisine de ceza kesilmesi durumunda ödeyecek gücünün olmadığını söyledi. Şifresiz kanalda yayınlanan müzik için telif ödenmesinin anlamsız olduğunu savunan Er, şunları kaydetti:

"Bizim böyle bir yasadan haberimiz yok. Milyonlarca esnaf var. Bu, 1940'larda çıkmış bir yasaymış. O dönemde işyerinde televizyon koyabilen ve müzik çalan bir esnaf mı vardı? Bu zorbalıktan başka bir şey değil. Bir televizyon kanalından yayınlanan müzik için nasıl telif istersiniz. Bizim işyerimizde müzik dinletebilmek için telif haklarına yıllık 6-7 bin lira para ödememiz gerekiyormuş. Bu aylık 500 liraya geliyor. Bunu bu çevrede hangi esnaf öder, gelsin görsünler bakalım. Esnaf odalarına buradan sesleniyoruz; bu işe biran önce el atsınlar."

MÜYORBİR: Koşullar nedeniyle uygulamamıştı

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koç ise daha önce yaptığı açıklamada Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Türkiye'de 1950'li yıllarda çıktığını, ancak bugüne kadar koşulların oluşmaması nedeniyle uygulanamadığını söylemişti. 

...
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe 16:35:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Metin TETİKER IP: 195.174.123.xxx Tarih : 28.06.2013 11:49:23

Bu esnaf kardeşimize yapılan işlem gerçekten bir değerli hakimimizin gözünden,vicdanından nasıl kaçıyor?Hayretler içerisindeyim.Öncelikle büyük puntalarla yazmakta fayda var.''İŞ YERLERİNDE ÇALINAN MÜZİK KARŞILIĞI ALINAN HİÇ BİR ÜCRETİN RESMİ VEYE GAYRİ RESMİ BELGESİ VE TANIĞI OLMADIĞI AKLISELİM İNSANLAR TARAFINDAN MALUMUDUR.BU KARAR ULUSLARARASI HUKUK KARŞISINDA NEKADAR KOMİK DURUMA DÜŞECEĞİMİZİDE ORTAYA KOYMASI BAKIMINDAN GÜZEL BİR ÖRNEKTİR.''Hepimize hayırlı olsun!..