19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Namus cinayetlerine karşı kampanya

Kadın merkezi Kamer öncülüğünde başlatılan kampanya çerçevesinde Diyarbakır ve Mardin’de muhtemel namus cinayetlerine karşı acil müdahale ekipleri oluşturuldu. 

Mardin’de salı günü başlayan iki günlük toplantılara Mardin ve Diyarbakır valilikleri, British Council ve kimi diğer sivil kuruluşlar ve yetkili makamlar da katıllıyor.

BBC Türkçe bölümünün sorularını yanıtlayan kadın hakları örgütü Kamer’in başkanı Nebahat Akkoç, ’yeni başlattığımız bu girişimin diğerlerinden en somut farkı, içinde Diyarbakır ve Mardin valiliklerinin, il müftülüklerinin ve belediyelerin yer aldığı acil müdahale ekipleridir’ diyor.

Kamer’e göre, namus cinayetlerinde çoğu kez karşılaşılan tablo, ailelerin kızlarını öldürmeyi hiç istememelerine rağmen üzerlerinde büyük bir toplumsal baskıyı hissediyor olmaları.

Nebahat Akkoç, genellikle namus cinayetlerinin gerginlik anlarında değil, aradan 3-5 ay geçtikten sonra gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Diyarbakır ve Mardin’de kurulan müdahale ekiplerinin bu süre zarfında o aile üzerindeki baskıyı gidermeye çalışması amaçlanıyor.

Kamer başkanı Nebahat Akkoç, ’müdahale ekipleri hem aileyle hem de yaşadıkları mahallenin diğer sakinleri ile görüşmelerde bulunacak; yanımızda valilik ve il müftülüklerinden yetkililerin bulunması ikna gücümüzü artıracak’ dedi.

’Yasalar tamam, ama ya eğitim?’

Kadın hakları örgütü Kamer’e göre, Türk ceza ve medeni kanunlarında yapılan değişiklikler yasal anlamdaki beklentileri yerine getirmiş bulunuyor.

Nebahat Akkoç, buna karşın toplumsal eğitim eksikliğine dikkat çekti.

Bu bağlamda Kamer öncülüğünde gerçekleştirilecek olan bir girişim, Diyarbakır ve Mardin’i kapsayan tarama çalışmaları.

Kampanyacılar iki kentin bütün yerleşim birimlerinde okur yazar kadınların oranını tespit edip ihtiyaca göre özel eğitim kursları başlatmayı umuyor.

Nebahat Akkoç, bu iki ilde kadınlar arasındaki okur yazarlık oranını bir yılda birkaç puan artırabileceklerini söylüyor.

Namus cinayetlerine karşı Mardin’de başlatılan kampanyanın bir diğer ayağı ise, toplumsal duyarlılığı artırmayı hedefleyen bir film planı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 18:41:43
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 18:43:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?