16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Napolyon'un ölüm nedeni yine değişti

Napolyon Bonaparte'nin, arsenik zehirlenmesinden değil mide kanserinden öldüğü öne sürüldü.

Fransa İmparatoru'nu neyin öldürdüğüne ilişkin yapılan yeni bir araştırmaya göre, 1821 yılında ölümünden hemen sonra yapılan otopsinin raporu üzerindeki yeni incelemeler, Napolyon'un “mide kanserinden” öldüğünü ortaya koydu.

Araştırmayı yapan Dallas kentindeki Teksas Tıp Üniversitesi'nden Dr. Robert M. Genta ve uluslararası uzmanlardan oluşan heyet, otopsi raporunda, Napolyon'un midesinde tanımlanan 10 santimetre uzunluğundaki urun iyi huylu bir ülser olamayacağını kaydetti. Heyet, bu büyüklükteki bir urun kanser olmamasının mümkün olmadığını bildirdi.

Yapılan diğer incelemelerde, Napolyon'un mide kanserinin, şimdiki tıp teknolojisiyle bile tedavi edilemeyecek bir evreye ulaştığını ve kanserin bir diğer göstergesi olarak yaşamının son aylarında çok kilo yitirdiğini ortaya koydu.
Atlas Okyanusu'ndaki Saint Helena Adası'nda sürgünde olduğu sırada 52 yaşında ölen Napolyon'un saç telleri üzerinde 2005'te yapılan incelemelerde arsenik izlerine rastlanmış ve imparatorun zehirlenerek öldüğü bildirilmişti.
AA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 03:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?