19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Ne türban, ne zoom'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) türbanlı Türk öğrenci Leyla Şahin ve Monako Prensesi Caroline`in şikayetlerine ilişkin kararlarının yankıları sürüyor. Le Figaro gazetesi, iki kararın çağdaş dünyanın iki "başbelası", "paparazziler" ve "köktendinciler"e darbe vurduğunu savunarak "Ne türban, ne zoom" başlığını attı.

Fransız gazetesi Le Figaro, AİHM`nin son dönemde türbanlı Türk öğrenci Leyla Şahin ve Monako Prensesi Caroline`nin çok farklı gerekçelerle açtıkları davalara ilişkin kararlarına dikkat çekti.

AİHM`nin, üniversitelerdeki türban yasağının din inançları ve özgürlüğünü ihlal ettiğini öne süren Leyla Şahin`in şikayetini reddettiğine dikkat çeken gazete, mahkeme kararının ``Gizlenerek mutlu yaşamak ile güpe gündüz çalışmak, yüzü örtmek ile gözler açmak`` arasında bir seçim yapmak gerektiğini gösterdiğini kaydetti.

Almanya`da fotoğraflarının yayınlanması için verdiği hukuki mücadeleyi kaybeden Prenses Caroline`in ise, AİHM tarafından haklı bulunduğunu kaydeden Le Figaro, AİHM`nin söz konusunun fotoğrafların yayınlanmasının genel çıkara katkıda bulunmayacağı kanısına vardığına işaret etti.

Le Figaro, böylece AİHM`nin birkaç gün arayla, ``Flaş kullanarak insanların gölgede kalmasını istedikleri özel yaşamlarını ışıklandırmaya her zaman hazır olan paparazziler ile insanları karanlığa sürüklemeye kararlı köktendincilere`` darbe vurduğunu öne sürdü.

Bu iki kararın etkisinin görüleceğini vurgulayan gazete, Şahin kararının Fransa`da okullarda türban ve diğer tüm dini sembolleri yasaklayan yasasına yapılabilecek tüm itirazlar için şimdiden sağlam bir emsal oluşturacağını kaydetti.

AİHM kararlarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne taraf olan 44 ülkeyi bağladığına dikkat çeken gazete, ``Avrupa`nın gölgesinin, Monako`daki kayalık, İstanbul`daki minareler, Kremlin`deki kubbeler ve Paris`teki damlar üstünde durduğu``nu yazdı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 10:40:08
Güncelleme :19 Temmuz 2004 Pazartesi 10:49:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?