17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Nikah şahitlerine tercüman uyarısı

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, kızı Esra`nın düğüne tanıklık yapmak için başta Ürdün Kralı Abdullah olmak üzere Romanya ve Yunanistan Başbakanları ile Pakistan Devlet Başkanı`nı çağıran Başbakan Tayyip Erdoğan`ı Türk Medeni Yasası`nı anımsatarak uyardı.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan`ın çocuklarının evlenmelerinde nikah tanığı olarak birden fazla ve yabancı kişilerin getirilmesinin dikkatleri nikah merasiminin yasal koşulları üzerine çektiğini belirtti. Akyüz, Türk Medeni Yasası`nın ``Evlenme Töreninin Şekli`` başlığı altındaki 141`inci maddesinin, ``Evlenme Töreni; evlendirme memurunun ve ayırd etme gücüne sahip ergin iki tanığın önünde açık olarak yapılır`` şeklinde olduğunu ve bu törenin uygulanışına açıklık getiren ``Evlendirme Yönetmeliği``nde de, iki şahit olması gerektiğinin yer aldığını kaydetti.

Akyüz, Evlendirme Yönetmeliği`nde, ``tanıklar`` için bulunan, ``Yabancı tanıklar Türkçe bilmedikleri takdirde, evlendirme memuru, Türk devletince tanınmış devletlerin birinci resmi dili olması kaydıyla bu dili bilen tercüman kullanabilir. Taraflarca bu tercüman daha önceden tören yerinde bulundurulur. Şahit olabilmek için, tanıklık ettiği kişiyi tanımak şarttır`` koşulunu anımsattı.

Akyüz, ``Hukuki mevzuata göre evlendirme törenlerinde, birer tanıktan fazla tanık bulunması ve tanıklık yapacak kişilerin yabancı olması halinde, o resmi dili bilen tercüman kullanılmaksızın törenin icra edilmesi uygun değildir. Yasal koşulları taşıyan birer şahidin dışındaki kişiler, geçerli birer evlenme tanığı hükmünde değildirler`` dedi.

Nikah töreninde Esra Erdoğan ve Berat Albayrak`ın tanıklıklarını Ürdün Kralı Abdullah, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Romanya Başbakanı Adrian Nastase ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis`in yapabilecekleri belirtilmişti.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2004 Pazartesi 00:12:43
Güncelleme :12 Temmuz 2004 Pazartesi 01:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?