18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Nişan bozulunca yeme içme parası istenmez

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, nişan bozulduğunda, tarafların birbirinden tören giderleri içindeki yemek, içki, davetiye ve salon kirası gibi masrafları isteyemeyeceklerine karar verdi. Ancak taraflar takıları geri verecekler.

Konya’da nişanlanan bir çift, bir süre sonra anlaşmazlığa düştü. İki aile nişanın bozulmasına karar verdi. Ancak taraflar, takılar ve karşılıklı nişan harcamaları konusunda uzlaşamadı ve karşılıklı dava açtılar. Kız tarafı ayrıca manevi tazminat istedi.

Yerel mahkeme, iki tarafın da iade talebini kabul ederken, kız tarafına manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. Yargıtay 2. Dairesi ise mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.

Kararda, ‘Nişan duyuru giderleri, salon kirası yiyecek ve giyecek giderlerin tazmini istenemez. Ancak, mutat dışı olduğu belirlenen hediyelerin (takı gibi) aynen veya bedelinin iadesi istenir’ denildi.

Manevi tazminatın ise nişanın bozulmasıyla ‘fahiş zarara uğrandığının’ ve ‘kusursuz’ olduğunun ispatı halinde verileceği belirtildi. Yerel mahkeme davayı yeniden görüşecek.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2005 Pazar 03:18:20
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 17:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?