28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Nobel 2. kez Müslüman'a

Nobel Barış Ödülü'nü Muhammed Yunus ve Grameen Bank kazandı... Bu sene, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'tan sonra organizasyon 2. kez bir Müslüman'a ödül verdi. 

Muhammed YUNUS ve yoksullara kredi... 

1974 yılında Bangladeş’in açlığın pençesine düşmesi ile ülkesinde bir üniversitede Ekonomi Bölümü Başkanı olan Muhammed Yunus, ders kitabından gerçeğe döner. Yeni baştan öğrenci olup, sorunların gerçeğini anlamak için solucan bakışı ile köylerde öğrenmeyi seçer.

İlk görüştüğü yoksullardan Safiye Begüm’ün bambu tabure yaparak sattığını, tabure yapacak bambuyu satın alacak parası olmadığı için, aracıdan malzeme borçlandığını, yaptığı tabureleri her akşam bu yüzden satmak zorunda olduğunu ve bütün bu işten sadece 2 Cent kazandığını öğrenir. Borç para bulup, kendi malzemesini alabilirse de daha fazla kazanacağını…Malzemeyi alması için gerekli tutar ise 22 Cent’ti.

Bir hafta içinde bulundukları köyde öğrencileri ile araştırma yaparlar 42 borç alan insan tespit ederler, toplam borç aldıkları tutar ise 27 $’dan az…42 ailenin çektiği tüm bu çile 27$’ın yokluğundan mı der. Önce bu fonlamayı bireysel olarak yapar. Ancak o gece elinden iş gelen, çalışkan kırk iki kişiye kendi geçimlerini sağlayamayan bir toplumun parçası olmanın utancı ile uyuyamaz.

1976’da 42 kişiye ödünç verilen 27$’dan 1998’de 2.3 milyon aileye verilen 2.3 milyar Dolara; çok uzun ve zor bir yoldan geçerler.

Grameen Bank ve Mikro Kredi;

Grameen deneyimi ne kadar küçük olursa olsun, finansal sermaye verilmesi halinde yoksulların kendi yaşamlarında inanılmaz bir değişim gerçekleştirdiklerini göstermiştir.

Bazıları yalnızca 20 Dolar'a; bazılarıysa 100 ya da 500 Dolar'a gereksinim duymaktadırlar. Bazıları çeltik ayıklamak, bazıları pirinç işlemek, bazıları toprak çanak çömlek yapmak, başkaları da inek satın almak isterler.

İnsan toplumu çeşitli biçimlerde fırsat eşitliğini sağlamaya çalışmış, ancak yoksulluk sorununu çözümlenememiştir. Yoksullar devletin bakımına terk edilmiştir.

Devlet desteği ile başaranlar her ne olursa olsun, herkese fırsat eşitliğinin sağlanamadığı kuşkusuzdur. Devlet yardımı ile büyüyen çocuklar genelde bütün yaşamlarını yardım alarak geçirirler.

Tıpkı gıda gibi, kredi de bir insan hakkıdır. Her yoksul insana sorumluluk yükleme ve insanlık onurunu geri kazandırma güvencesi verilmelidir.

Grameen Bank dünyanın pek çok ülkesinde kredilerini teminatsız olarak yoksul insanlara vermekte, kredilerin geri ödemeleri ise haftalık olarak yapılmakta. Tutar olarak çok küçük ama yoksul insanları kendi yaratıcıkları ve becerileri ile açlık sınırından çekip, bu sınırın üstünde tutmaya çalışmaktadır. Hedef kitleleri daha çok yoksul kadınlar ve kredilerinin geri ödeme yüzdesinin %97’nin üzerinde olduğunu ifade etmişler.



Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 12:28:54
Güncelleme :13 Ekim 2006 Cuma 12:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?