16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Nüfus sayımında doğru olun

Sessiz sedasız yürütülen adrese dayalı nüfus sayımı sistemi, ikametini yanlış bildirenlere ağır cezalar getiriyor. Oturduğu adresin dışında kayıt olanlara 2 bin 300 yeni lira para cezası ile 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

TÜİK Başkanı Ömer Demir, yanlış adreslerin tespitinin çok kolay olduğunu söyledi....
 
Ağır cezalarla, Türkiye'de sıkça rastlanan kentlerde oturduğu halde belde ve köylerde ikamet ediyor gözükülmesinin önüne geçilecek. Özellikle belediyeler, İller Bankası'ndan daha fazla pay alabilmek için vatandaşları örgütleyip belde ve ilçelerde kayıt ettiriyordu. Vatandaşları uyaran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, eski alışkanlıkların mutlaka terk edilmesi gerektiğini söylüyor. Demir, "Nüfus sayımında yanlış beyanda bulunana büyük cezalar gelecek. Hapis cezasının yanı sıra para cezası var. Üzerine valiliklerin tespit ettiği ceza. İnsanlar bunu bilmiyor. Kime söylüyorsam şaşırıyor. Çözüm, herkesin yaşadığı adreste kaydolması." diyor.

Yanlış bildirilen adresin tespitinin son derece kolay olduğunu ifade eden Ömer Demir, elektrik, telefon ya da su faturasından bunun tespit edilebildiğini dile getiriyor. "Siz beldenizde kaydoldunuz. Ama buradaki adresinize elektrik, telefon, su faturası geliyor. Demek ki yaşamış olduğunuz adres burası. Ya da iş adresiniz olarak Ankara'yı verdiniz. Ama ikametgâhınız Rize'de gözüküyor. Her gün Rize'den Ankara'ya işe geliyor olamayacağınıza göre yanlış beyanda bulunduğunuz ortada. Bu durumda ağır cezalarla karşılaşmanız kaçınılmaz." uyarısında bulunuyor. Özellikle seçim sürecinde rakip partilerin ihbarda bulunarak bu tür yanlış kayıtları ortaya çıkaracağını belirten Kurum Başkanı, vatandaşların mağdur olmaması için eski alışkanlıklara tenezzül etmemesini istiyor. Yeni sistemde muhtarlık kayıtlarının tek veri tabanında toplandığını dile getiren Demir, yanlış adres bildirilmesinin doğuracağı bir başka sakıncaya daha dikkat çekiyor:

"TC kimlik numarasını girdiğiniz zaman kimin nerede ikamet ettiğini göreceksiniz. Yurtdışında olanlar dışarıda gözükecek. Birisi büyük şehirde oturduğu halde köyünde ya da beldesinde kayıtlı ise oturduğu adresi boş gözükecek. Resmî adresi kayıtlı olduğu adres kabul edilecek. Örneğin Ankara'da oturuyorsunuz. Ancak nüfus kaydınız memleketinizde. Böyle bir durumda bütün resmî tebligatlar, Ankara'daki adresinizi bildirmiş olsanız da memleketinize gidecek ve tebligat yapılmış olacak. Ancak sizin haberiniz olmadığı için mağdur olacaksınız."

Yeni sistemin, nüfus sayımının yanı sıra doğru verilerin tespit edilmesi anlamında büyük önem taşıdığını kaydeden Ömer Demir, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Önemli olan, doğru veriyle doğru kararın oluşturulması. Yanlış beyan ile doğru iş yapılmış olamaz. Yanlış beyanda bulunarak memleketinize bağlılıkta bulunamazsınız. Kimse 'beldemiz, ilçemiz köy olacak' gibi bir kaygıya kapılmasın. Gerekiyorsa bırakın köy olsun. O zaman onun çaresine bakılır. Köyler için projeler üretilir, kaynaklar aktarılır."

Mükerrer kayıt mümkün değil

Adrese dayalı olarak ve TC kimlik numarası esas alınarak sürdürülen nüfus sayımı, mükerrerliklerin de önüne geçiyor. İstatistik Kurumu görevlilerine birden fazla kayıt verilmiş olsa dahi, kayıtlar TC kimlik numarası esas alınarak bilgisayara girildiği için mükerrerlik ortaya çıkacak. Bilgisayar, mükerrer kaydı otomatik olarak silecek.


İsa Yazar /Zaman
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 10:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?